14.3 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
DiverseJoia Mare. Pilda spălării ucenicilor pe picioare – lecția iubirii, umanității și...

Joia Mare. Pilda spălării ucenicilor pe picioare – lecția iubirii, umanității și umilinței

Spălarea pe picioare a ucenicilor Domnului are o dimensiune spirituală, simbolizând purificarea și iertarea păcatelor. Așa cum Iisus a spălat murdăria de pe picioarele ucenicilor, El oferă și purificarea spirituală prin sacrificiul Său.

Pilda spălării picioarelor ucenicilor, prezentată în Evanghelia după Ioan (Ioan 13:1-17), este una dintre cele mai emblematice și profunde învățături lăsate de Mântuitor înainte de a fi crucificat. Această poveste ilustrează umilința și slujirea necondiționată, oferind o lecție durabilă despre dragoste și devotament față de ceilalți.

În timpul Cinei de Paște, Iisus știe că „a sosit ceasul să plece din lumea aceasta către Tatăl” (Ioan 13:1). Într-un gest profund simbolic, Iisus se ridică de la masă, își îndepărtează haina și începe să le spele picioarele ucenicilor săi. Această sarcină era de obicei atribuită servitorilor sau sclavilor, iar actul spălării picioarelor era un simbol al purificării și umilinței.

Când Iisus ajunge la Simon Petru, acesta se opune, declarând: „Doamne, Tu să-mi speli picioarele?” Iisus a răspuns: „Ceea ce fac eu, tu nu înțelegi acum, dar vei înțelege după aceasta.”

„Niciodată să nu-mi speli picioarele!” (Ioan 13:8). Cu toate acestea, Iisus îi răspunde: „Dacă nu te voi spăla, nu vei avea parte de părtășie cu Mine” (Ioan 13:8). Acest lucru îl determină pe Petru să accepte, iar Iisus continuă să spele picioarele tuturor ucenicilor săi, inclusiv ale lui Iuda Iscarioteanul, despre care știa că avea să-l trădeze.

După ce a terminat de spălat picioarele, Iisus le explică ucenicilor săi semnificația actului său de umilință și serviciu. El le spune: „V-am dat vouă pildă, ca și voi să faceți cum am făcut Eu vouă” (Ioan 13:15), subliniind importanța slujirii umile și dragostei necondiționate față de ceilalți.

Mântuitorul demonstrează astfel că umilința și slujirea necondiționată sunt elemente esențiale ale urmării sale. El ne învață că adevărata măsură a măreției constă în capacitatea de a sluji și de a te dărui celorlalți. Actul lui Isus de a le spăla picioarele ucenicilor săi este un exemplu suprem de dragoste și compasiune. El ne îndeamnă să ne iubim unii pe alții așa cum El ne-a iubit și să fim gata să ne sacrificăm pentru binele celorlalți. Iisus ne amintește că suntem chemați să avem grijă unii de alții și să ne susținem reciproc în credința noastră. căci actele de slujire și solidaritate consolidează legăturile noastre și ne fac mai puternici împreună.

Pilda spălării piciorului ucenicilor este o lecție profundă despre umilință, serviciu și dragoste necondiționată. Iisus ne învață că adevărata măreție constă în capacitatea de a sluji și de a ne dărui celorlalți, indiferent de statutul sau poziția noastră socială. Această învățătură este una esențială în tradiția creștină și continuă să inspire și să îndrume pe cei ce o ascultă spre o viață de devotament și slujire în numele lui Iisus Hristos.

În tradiția creștină ortodoxă, acest ritual este practicat în Joia Mare, reactualizând momentul spălării picioarelor apostolilor de către Iisus la Cina cea de Taină.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments