7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
DiverseLa mulți ani, Gabi Balint!

La mulți ani, Gabi Balint!

Gabi Balint, unul dintre cei mai inventivi, dar și simpatici atacanți din istoria naționalei de fotbal ai României, a împlinit miercuri, 3 ianuarie, 61 de ani.

El a rememorat câteva„pagini speciale” din cariera sa fotbalistică, pornind de la confruntarea internațională din noiembrie 1989, contra naționalei Danemarcei, cea în care a avut un „rol” aparte.

„Nu mă așteptam să joc în acel meci. Dar a fost meciul care mi-a schimbat destinul”, susține peste timp Gavril Pele Balint despre unul dintre cele mai importante momente ale sale de la echipa națională, meciul României contra Danemarceu din 1989.

Momente de la acea confruntare se vor regăsi și în filmul documentar „Hai, România! – Povestea Generației de Aur”, cel care se va lansa în cinematografele din toata țara pe 1 martie 2024.

Pentru fostul mare atacant al Stelei, care pe 3 ianuarie împlinește 61 de ani, data de 15 noiembrie 1989 a rămas de referință, nu doar în cariera sa, ci și în istoria fotbalului. El a reușit să aducă o calificare spectaculoasă a naționalei de fotbal a României la un Campionat Mondial, după o pauză de 20 de ani. Prin cele două goluri (din totalul de trei) înscrise de Balint în meciul cu Danemarca, România a putut participa la Cupa Mondială găzduită de Italia în vara anului 1990.

Gabi Balint, în prezent analist sportiv, a jucat peste 300 de meciuri, a avut 34 de selecții la echipa națională de fotbal a României, pentru care a marcat 14 goluri. El a reprezentat naționala la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990, unde a marcat două goluri, contra Camerunului și contra Argentinei, își amintește că, înaintea acelui meci decisiv, nu mai dăduse gol la națională de patru ani și nu jucase deloc în acele preliminarii.

Gabi Balint, rememorând vremurile de glorie ale naționalei României, din vremea sa

„Atunci când eram la echipa națională, reveneam după mai mult timp, mi-a trecut așa prin cap… Destinul ăsta întotdeauna a fost bun cu mine și au fost niște momente importante în viață. Eu cred mult în destin și nu în sensul că noi ne facem destinul. Ci destinul e făcut pentru fiecare dintre noi, noi doar îl urmăm. Și mă gândeam cum ar fi acum să joc eu un meci de calificare? Acum vine meciul acela pe care îl jucam eu în cameră, când eram mic. Cu mingea făcută din ciorapii mamei…  Și să dau eu gol și să ne calificăm”, își amintește el, cu multe emoții, acele zile aparte. El speră ca și actuala generație, ce va reprezenta România la Europeanul din Germania, ce va avea loc între 14 iunie și 14 iulie, să treacă prin astfel de momente de mare bucurie. 

 „Hai, România! – Povestea Generației de Aur” se va lansa în cinematografe pe 1 martie 2024 și va spune povestea complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care Naționala României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000). 

Posterul celui mai așteptat documentar despre fotbalul românesc din ultima jumătate de secol

În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun, Hai, România! – Povestea Generației de Aur este primul film al acelor vremuri, al „nopților albe” de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran și va putea fi văzut de microbiștii de toate vârstele, în toată țara.

Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA, 1994. Ulterior, filmul va fi urmatși de un serialcu imagini, subiecte și interviuri extinse, în completare, destinat unei cunoscute platforme de streaming.

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments