21.6 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
StiriInternLa spartul târgului: Premierul Marcel Ciolacu  ține morțiș ca România să fie...

La spartul târgului: Premierul Marcel Ciolacu  ține morțiș ca România să fie admisă anul acesta în Schengen!

Deși președintele Johannis a declarat recent că Spațiul Schengen este practic nefuncțional, cu precădere din cauza războiului din Orientul Mijlociu, premierul Ciolacu o ține pe-a lui: România musai în Schengen până la sfârșitul acestui an.

România încă se uită peste gard în spațiul Schengen. Sursa foto: hungaritoday.hu

Jurnaliștii au prostul obicei de a-i adresa premierului Ciolacu întrebări recurente, la care acesta are întotdeauna răspunsul pregătit. Astfel, întrebat recent la Târgul Indagra când va veni și ziua în care România să fie admisă în Spațiul Schengen, premierul a scos din tolbă următorul răspuns:  „Întreaga Europă a spus asta (că Schengen nu mai este funcțional nota red.) şi a zis și Consiliul European acest lucru şi sunt foarte multe ţări care au cerut, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o gestionare mai strictă a persoanelor când trec graniţa. Avem Spaţiul Schengen. Până când el se desfiinţează, România doreşte să adere şi vom continua negocierile … Încercăm ca în luna decembrie să ajungem cât mai aproape cu această negociere. În acest moment, domnul prim-ministru Nehammer nu doreşte ca România să adere la Spaţiul Schengen. Vom continua şi pe căi diplomatice şi cu absolut toată puterea de convingere să modificăm această părere total nedreaptă şi incorectă a domnului cancelar Nehammer”.

Mai nou, Marcel Ciolacu a declarat pentru Bloomberg că va solicita guvernului spaniol, țară aflată la președinția UE, să convoace o ședință extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, în luna decembrie.

Premierul Marcel Ciolacu vrea să intrăm în Schengen exact când majoritatea țărilor din UE își sigilează granițele. Sursa foto: gov.ro

Calculele premierului român se bazează pe una dintre prevederile din programul Spaniei la conducerea UE, în care se precizează că „Trebuie să protejăm spațiul Schengen ca unul dintre cele mai mari succese ale integrării europene, încorporând România și Bulgaria”.

Ce este și mai interesant, în același interviu acordat Bloomberg, Marcel Ciolacu anunță un „divorț balcanic”, declarând că la București se ia în calcul debarasarea de Bulgaria în demersul de aderare la Schengen și asta datorită opoziției Olandei față de admitere a vecinilor noștri de la sud de Dunăre.

Ciolacu pare că i-a iertat, deocamdată, pe prietenii austrieci,care ne-au pus piedică până acum în drumul nostru triumfal către spațiul Schengen.

În urmă cu două luni, premierul era însă foarte dur, cel puțin la nivel declarativ:  „În cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție. Dacă nu vom găsi o rezolvare amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, scria premierul, pe pagina sa de Facebook, la mijlocul lunii septembrie.

Însă, deocamdată, România nu a făcut niciun demers la Curtea Europeană de Justiție, pentru a cere daune Austriei.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments