37.8 C
București
joi, 20 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternOfertele de muncă, la cote maxime. Cele mai multe posturi sunt pentru...

Ofertele de muncă, la cote maxime. Cele mai multe posturi sunt pentru lucrători în depozite

O cercetare rapidă pe două dintre cele mai populare site-uri de anunțuri arată că piața ofertelor de muncă abundă în oferte pentru meserii care altădată nu erau în top. Astfel, șoferii pentru mașini de curierat, personal pentru hoteluri și restaurante, dar și meseriașii în construcții sunt ofertați cu salarii care mai de care mai tentante. Locul I este deținut, însă, de cei care se pricep să manipuleze mărfurile în depozit, existând solicitări chiar și din străinătate.

Livrarea de produse gastro, acaparată de muncitori din Asia. Sursa foto: impactreal.ro

Bursa locurilor de muncă, așa cum se vede pe site-urile de anunțuri, arată o tendință a pieței de muncă îndreptată cu precădere către 3-4 domenii: distribuție (marfă sau catering), meseriași din diverse domenii și, chiar dacă pare ciudat, manipulanți marfă în depozite.

Anunț de angajare cu salariul foarte bun, dar neprecizat. Sursa foto: publi24.ro

Astfel, pe OLX, de exemplu, dintr-un total de peste 15.000 de anunțuri publicate de angajatori, 8.129 de oferte sunt numai pentru cei care se pricep la lucrul în depozite „lucrători producție-depozit-logistică”.

Urmează,la mare distanță, oferte de muncă pentru “ șoferi-servicii auto-curierat“, cu 4.330 de anunțuri și abia pe locul trei, căutări pentru personal din domeniul horeca, cu 2.856 de oferte. Ar trebui menționat și faptul că în ceea ce privește șoferii pentru livrări piața este în cădere liberă din cauza invaziei de muncitori din Asia, cu precădere nepalezi.

Muncesc mult,bine, indiferent de condițiile meteo și fără să se certe cu angajatorul. Muncitorii nepalezi, salvarea multor investitori din România. Sursa foto: consulta-ema.com

A scăzut în mod surprinzător numărul de oferte ale agențiilor de pază, numai 419 oferte, dar și pentru lucrătorii comerciali, casieri, 1.898 de oferte și aici făcându-și simțită prezența angajații de import.

În rest,oferta este modestă: consultanți în vânzări, 997; agricultură și zootehnie, 117, finanțe-contabilitate, 272, sau marketing, PR, Media, cu numai 63 de solicitări.

Pe publi24, un alt site de anunțuri foarte accesat și cu o reclamă insistentă, companiile au publicat aproape 10.000 de anunțuri de angajare.

Aici predomină ofertele de muncă pentru șoferi (livratori, sau pentru comunitate, în spațiul UE), meseriași sau muncitori necalificați, ori casieri.

De remarcat că și salariile oferite de către angajatori au crescut în ultima vreme, probabil chiar din lipsă de personal. Cel mai mic venit pare a fi cel pentru “femeie de serviciu la scări de bloc”, 1.400 de lei net, dar trece binișor de 4.000 de lei net, cu tot cu bonuri de masă, pentru lăcătuși mecanici, parchetari, sau mecanici auto.

Bineînțeles, nu lipsesc anunțurile de genul „pachet salarial atractiv, bonusuri în funcție de performanță, posibilități de promovare”, sau așa-zisele locuri de muncă unde lucrezi pe banii tăi și ești plătit doar la comision, în funcție de realizări, cum este cazul agenților imobiliari.

Cel mai greu pas pentru cei care care își caută un loc de muncă este să treacă de interviurile preliminare, companiile de recrutare fiind un intermediar dificil între angajator și muncitor.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments