15.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024
spot_img
DiverseLaleaua galbenă, unică în lume. Papirus din sipetul cu taine și povești

Laleaua galbenă, unică în lume. Papirus din sipetul cu taine și povești

Emblematică, laleaua galbenă este comoara Parcului Natural Porțile de Fier. Denumită științific Tulipa hungarica, laleaua este cunoscută popular ca Laleaua galbenă, Laleaua de cazane, Laleaua bănățeană sau Laleaua boiler.

Unică în lume, una dintre cele mai frumoase lalele galbene, Tulipa hungarica, crește pe versanții sudici abrupți, care străjuiesc Cazanele Mari ale Dunării.

Legenda lalelei galbene spune că demult, tare demult, era o fetiță harnică și cuminte. Dar cu toate astea, mama ei vitregă nu o suporta, o bătea mai mereu, până când la un moment dat a alungat-o de acasă. Necăjită, fetița, a mers cât a văzut cu ochii, până a ajuns pe meleagurile de pe malul Dunării. Povestea spune că fetița a plâns atât de mult încât lacrimile ei, îndată ce cădeau pe pământ se transformau în flori galbene de lalele.

Tulipa hungarica vestește primăvara și dă startul sezonului turistic la Cazanele Dunării. (sursă foto: Mediafax)

Spre final de martie sau în prima decadă a lunii aprile, Laleaua galbenă vestește primăvara şi dă strălucire Clisurii Dunării. Crește pe versanţii masivului Ciucarul Mare, în apropierea Peșterii Veterani, în zone greu accesibile, Turiştii vin special să o vadă în toată frumuseţea ei, o floare mică, de culoarea soarelui, ce răsare din crăpăturile stâncilor.

Tulipa hungarica a fost prima lalea descrisă din regiunea balcanică. Primele informații au fost notate de botanistul Vincze von Borbás în 1884, dar abia în 1994 specia a fost menționată în literatura de specialitate. Ocazional este cunoscută sub denumirea de Laleaua maghiară, deoarece când a fost descrisă, regiunea făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Laleaua creștea și în Serbia, într-o mai mică proporție, și se numea Laleaua Đerdap, botezată după numele sârbesc pentru Cheile Porților de Fier de pe Fluviul Dunărea, Defileul Derdap. Din păcate în ultimii 10 ani nu a mai fost zărită.

Florile lalelei bănăţene (sau laleaua de cazane) pot fi admirate pe versanții din zona Cazanelor Mari. (sursa foto: internet)

În lume se mai află puține exemplare, aproape 1500 de fire mature, acestea fiind găsite doar în România. Crescând numai în zonele greu accesibile, laleaua galbenă poate fi observată doar de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunare, zona fiind extrem de abruptă și nu permite plimbări pe jos. Laleaua galbenă, plantă endemică, face parte din lista speciilor ocrotite, arealul său fiind integrat in teritoriul parcului natural Porţile de Fier. Este protejată prin Convenția de la Berna din 1979 și protejată de OUG 57/2007.  Catalogată ca fiind prioritate, în România este protejată și prin rețeaua Natura 2000 din UE, rețea ce protejează natura din spațiul Uniunii Europene. Amenzile pentru cei ce doresc să culeagă laleaua galbenă, specie protejată prin lege, ajung până la 1500 lei.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE