18.5 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseLalele–semnificația în funcție de culori

Lalele–semnificația în funcție de culori

Prezente în forme și culori diverse, lalelele au semnificații culturale aparte, iar multitudinea culorilor le-au diferențiat și sporit semnificația.  

Laleaua roșie  este întotdeauna asociată direct cu iubirea pasională și este reflectarea expresiei „te iubesc”. Ea ocupă un loc important în iubirea legendară a lui Ferhat și a lui Șirin. De aceea, laleaua roșie exprimă dragoste și afecțiune veșnică. Roșul este culoarea pasiunii și a iubirii perfecte.

În mitologia persană laleaua roșie este simbolul iubirii ideale. Legenda spune că un fulger a lovit un bob de rouă ce căzuse pe o frunză. Bobul de rouă și frunza au luat foc, apoi au înghețat și s-au transformat în lalele, iar culoarea închisă din mijlocul lalelei semnifică focul ce ne cuprinde și ne arde când suntem cuprinși iubire.

Laleaua albă exprimă puritatea și sentimentele curate datorită culorii și frumuseții sale. Iubirea inocentă este exprimată prin limbajul celor mai frumoase lalele albe. Laleaua albă înseamnă și „a cere iertare”. Din acest motiv, laleaua albă este deseori considerată floarea inocenței, purității, adevărului, scuzelor și iertării. Demult, laleaua albă era oferită ca simbol al respectului. De asemenea, lalelele albe sunt binevenite în buchetul mireselor, în decorul nunților sau petrecerilor aniversare.

Laleaua albastră este o culoare creată artificial. În nuanțe delicate de pastel sau tonuri mai intense, este originală datorită aspectului deosebit  și a devenit foarte populară. Semnifică loialitate, încredere, corectitudine și virtute.

Laleaua mov simbolizează opulența, eleganța și bogăția, fiind comoara familiilor regale din Europa. Reprezentând bunăstarea, lalelele mov sunt potrivite pentru decorarea birourilor și spațiilor comerciale. În Ucraina  simbolizează sosirea Paștelui și renașterea.

Laleaua roz este considerată de iubitori o floare mândră, delicată, ba chiar cea mai frumoasă.  Semnifică loialitate, liniște, pace și compasiune. Este, de asemenea, un simbol al feminității, virtuții și onestității. Având nuanțe diferite, lelelele roz sunt o alegere perfectă pentru a fi oferite celor dragi, dar și pentru aniversări și nunți. Lalelele roz oferă oamenilor un sentiment de confort, toleranță și căldură. În limbajul florilor, semnifică iubirea familiară, necondiționată și exprimă dragostea frățească, paternă și maternă. Laleaua roz este ideală pentru decorarea casei, căci induce armonie.

Laleaua portocalie înseamnă loialitate, prietenie sau relație fericită între două persoane. Pentu că sunt asociate cu relații personale favorabile, lalelele portocalii se oferă de obicei cuplurilor, prietenelor  și partenerelor de afaceri.

Laleleaua galbenă, semnifică toleranță, căldură, dragoste. Se spune că cine vrea să transmită simbolic persoanei iubite căldura inimii sale, îi va oferi o lalea galbenă.  Totodată, laleaua galbenă este asociată cu simbolul al iubirii fără speranță, căci oferirea unei lalele galbene poate însemna că iubești acea persoană, dar dragostea nu îți este împărtășită. Altă cultură spune că laleaua galbenă înseamnă bucurie și fericire, și este oferită femeilor cu intenția de a le face să zâmbească. Lalelele galbene semnifică veselie, armonie si umor. sunt oferite femeilor cu intenția de a le face să zâmbească.

Legenda spune că pe câmpurile unui oraș îndepărtat au crescut demult boboci de lalele. Dar oricât de mult s-au rugat, le-au îngrijit locuitorii, bobocii nu au înflorit niciodată și au fost dați uitării. Într-o bună zi, pierzându-se pe câmp, un copil vesel a găsit bobocii de lalea gabenă și văzându-i atât de frumoși, fața i s-a luminat într-un zâmbet larg. Se zice că fermecați de de strălucirea zâmbetului său asemeni soarelui, toți bobocii s-au deschis în superbele lalele galbene, bucuroase să vadă chipul luminos al copilului.

Astfel, laleaua galbenă dobândește sensul de iubire de primăvară, căldură și nevinovăție plină de bucurie.

Sursă foto:pixabay

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments