10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseLegenda lunii Februarie.Papirus din Sipetul cu taine și povești

Legenda lunii Februarie.Papirus din Sipetul cu taine și povești

Pentru că are numai 28 de zile, 29 în anii bisecți, Faur sau Februar este considerat fratele cel mic al lunilor anului. Timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde şi zâmbeşte e frumos, când plânge bate viscolul, când e supărat dă ger de crapă pietrele.

A fost odată, spune legenda, un moş pe care îl chema Anul. Avea 12 feciori numiţi cum se cheamă pe la noi lunile anului: Gerar, Februar, Mart, Prier şi aşa mai departe. Altă avere nu avea decât o vie. Dă Dumnezeu şi culeg şi ei via, ca tot omul, şi vinul ce le-au ieşit îl pun tot într-un singur butoi.

Frații au depozitat vinul în același butoi

După ce au pus vinul în butoi, s-au înţeles între ei ca numai la început de an să înceapă a-l bea. Bun şi făcut. Ca să se cunoască până unde este vinul fiecăruia în butoi, au tras cu tibişirul câte o linie de-a curmezişul pe fundul butoiului culcat.

Apoi, ca să nu aibă neplăceri, fiecare şi-a pus canaua (robinetul) lui. Oameni cuminţi.

Înțelegerea era să deschidă butoiul cu vin numai la început de an

Februar, fiind cel mai mic, şi-a pus canaua jos de tot, aproape de doagă; aşa era pe vremuri, cel mai mic la urmă. Fiecare din fraţi dorea să aibă ultimul vin nebăut în butoi, ca să facă în necaz celorlalţi că nu au fost economi, cum e omul nostru, care mai de care mai moţat.

Februar, fire mai altfel decât ceilalţi fraţi, a început să tot bea din partea lui.

Când îl căuta omul, tot vesel şi plin de vorbă îl vedea; trăncănea verzi şi uscate şi tot fluierând mergea.Ceilalţi râdeau în sinea lor şi-şi spuneau: Repede, repede isprăveşte el vinul şi să-l vedem ce face.

Sursă foto: Pixabay

Îi vine poftă lui Ianuar să-şi guste şi el vinul. Suceşte de cana, vin nu curge deloc. Încearcă şi ceilalţi, vin nici un pic nu mai aveau.

Numai jos la doagă, partea lui Februar mai curgea. Fraţii, necăjiţi, au luat-o la goană după Februar, să-l prindă şi să-i dea ceva de cheltuială pentru isprava făcută.

Când îl fugăreau, Februar plângea, când îl lăsau, râdea ca un copil.

Sursă foto: Pixabay

De atunci se zice că luna februarie e schimbătoare – aci cald, aci viscol, aci frig – după felul cum a fost când l-au alergat fraţii lui.

Povestea vinului și a lui Februar cel chefliu ne amintește faptul că în Calendarul Popular al romanilor ziua de 1 februarie marchează începutul Anului Nou Viticol.

1 februarie – începutul Anului Nou Viticol.

Legenda spune că prima plantă sădită de Noe după potop a fost vița-de-vie. Și pentru că strugurii erau acri, Noe a sacrificat la îndemnul dracului patru animale: un miel, un leu, o maimuță și un porc. Atunci, strugurii s-au îndulcit iar vinul a fost amețitor de parfumat, însă a primit de la drac și puterea de a-l transforma pe om. Acesta, pe măsura paharelor băute, împrumuta comportamentul animalelor jertfite.

La început e blând ca mielul, apoi curajos ca leul, mai târziu ridicol ca maimuța, devenind în cele din urmă asemeni porcului și adeverind spu­sele lui Anton Pan: „la buciumul viței trei vlăstari cresc, unul al sănătății, unul al bucuriei și unul al turbării”…

Despre sacralitatea viței-de-vie la români, practicile magico-mistice pentru rodul viilor și suprapunerea sfinților creștini peste divinitățile străvechi ale vinului vom povesti într-un articol viitor.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments