18.5 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Liberalii, de la „Prin noi înșine”, la o alianță tacită cu PSD....

Liberalii, de la „Prin noi înșine”, la o alianță tacită cu PSD. „O mișcare tactică”, explică generalul Ciucă  

În noiembrie 2023, la Sinaia, liberalii au anunțat bătăioși că vor merge singuri în alegerile din acest an. Ba chiar au ales și un slogan, extrem de inspirat: „Prin noi înșine”. Cum de s-a schimbat, în numai câteva luni, acest slogan, de a ajuns să includă și PSD în acel „noi înșine”, iată explicațiile liderului PNL, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă va fi nevoit să îi dea raportul lui Ciolacu mai des decât o făcea în fața președintelui Iohannis

După trei runde de negocieri ale coaliției de guvernare desfășurate într-o singură zi, PSD și PNL au anunțat marea comasare. Este drept că doar pentru europarlamentare, deocamdată. Însă decizia, cel puțin în cazul liberalilor, care susțineau că vor merge singuri în alegeri, va fi greu de explicat în fața propriului electorat. A încercat să facă acest lucru ieri, 21 februarie, Nicolae Ciucă.

Acesta a afirmat în fața jurnaliștilor că, în tot ceea ce înseamnă valorile şi virtuţile PNL nu s-a schimbat nimic din luna noiembrie a anului trecut, atunci când liberalii anunțau că au decis să meargă singuri în alegeri şi a explicat că ceea ce s-a întâmplat acum, prin această alianţă cu PSD la alegerile europarlamentare, este vorba doar de o mişcare tactică, deoarece în strategie este nevoie şi de anumite mişcări tactice. Chestii de armată, care se învață la Academia Militară…

“În noiembrie la Sinaia am ieşit într-o conferinţă de presă şi pe baza evaluărilor de la vremea respectivă am asumat că vom merge în alegeri prin noi înşine. Este motto-ul prin care PNL de-a lungul istoriei sale şi nu este una deloc scurtă, este o istorie lungă, bogată, cu asumarea unor responsabilităţi istorice, a schimbat istoria ţării şi la Marea Unire, şi în 1923 când a fost adoptată Constituţia. Prin noi înşine am avut curajul să abordăm şi luptăm pentru ca România să fie ţară membră a Alianţei Nord Atlantice, a Uniunii Europene. Prin noi înşine este motto-ul care ne reprezintă şi astăzi şi noi considerăm că este motto-ul care înseamnă pentru noi toţi unitate şi un îndemn la asumare şi responsabilitate. De atunci şi până acum trebuie să înţelegem că în strategia PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile şi virtuţile PNL nu s-a modificat nimic”, a afirmat Ciucă.

“Dar la un moment dat în strategie este nevoie de anumite mişcări tactice. Ceea ce s-a întâmplat acum este o mişcare tactică având în vedere tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi vedem contextul de securitate şi nu cred că trebuie să dăm mai multe detalii. Iar România se profilează ca un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre, în tot ceea ce ce înseamnă această verticală a estului Europeni, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Explicaţia este că prin noi înşine putem să ne adresăm românilor să ne acorde încrederea şi să ne evalueze pe baza a ceea ce am făcut şi să ne acorde încrederea pentru ceea ce vom face în continuare. Nu este vorba doar de PNL, prin noi înşine se adresează tuturor românilor. Este vorba de încrederea noastră a tuturor în ceea ce vrem să facem, în calea noastră europeană în menţinerea României, pe parcursul său euroatlantic. Absolut o mişcare tactică”, a declarat cu mâna pe vipușcă generalul Nicolae Ciucă.

PNL va avea însă mari probleme în teritoriu, acolo unde între organizațiile PSD și PNL se duce de ani mulți o luptă la baionetă. Nu prea ai cum să tragi alături de PSD la europarlamentare, cu candidați comuni, iar pentru alegerile locale, în aceeași zi, să îți faultezi frățiorii din coaliție. Plus că electoratul va fi buimăcit și nu va mai înțelege nimic din ceea ce se întâmplă, iar din toată această degringoladă s-ar putea să aibă de câștigat exact cei de care PSD și PNL se feresc: AUR și Dreapta Unită.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments