Adeseori trecem cu vederea una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale societății moderne, deficiența de vitamina D. Cercetătorii globali estimează că în jur de un miliard de oameni din întreaga lume suferă de această carență, dar un obicei zilnic le poate veni în ajutor pentru a o corecta.
Beneficiile expunerii la soare sunt numeroase și bine documentate. Iată în cazul căror afecțiuni ar trebui să iei în considerare beneficiile sănătății expunerii la soare.
Reducerea tensiunii arteriale
Tensiunea arterială ridicată este una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate în prezent. Deși există o mulțime de medicamente eficiente, în timp, efectele secundare pot deveni mai intense. O schimbare de stil de viață este, în multe cazuri, la fel de eficientă. O parte din acest regim ar trebui să includă timp regulat petrecut la soare.
Cu câțiva ani în urmă, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Southampton a investigat corelația dintre soare și tensiunea arterială. Descoperirile au fost surprinzătoare.
Potrivit acestei studii, atunci când pielea este expusă la radiațiile UV, lumina schimbă nivelurile unei molecule mesager numite oxid nitric din piele. Când aceasta intră în fluxul sanguin, determină vasele de sânge să se relaxeze și să se dilate, reducând astfel nivelul tensiunii arteriale.
Cercetătorul principal al proiectului a subliniat că, având în vedere aceste descoperiri, expunerea scăzută la soare și utilizarea cremei de protecție solară ar putea apărea ca noi factori de risc pentru bolile de inimă.
Sprijin pentru sănătatea mintală
Datele OMS arată că în ultimii ani, depresia și anxietatea și-au găsit locul printre cauzele principale ale pierderii sănătății și dizabilităților la nivel mondial.
Legătura dintre sănătatea mintală și beneficiile expunerii la soare ajută creierul să producă și să regleze serotonină și melatonină. Această legătură este cea mai evidentă atunci când luăm în considerare tulburarea afectivă sezonieră (SAD).
SAD este un tip de depresie cauzată de niveluri mai scăzute de lumină în timpul sezoanelor reci. Fără beneficiile soarelui, nivelurile de serotonină scad și producția de melatonină crește. Acest lucru duce la insomnie, lipsă de energie și la sentimente de tristețe, letargie și somnolență.
Una dintre cele mai eficiente forme de tratament constă în terapia cu lumină. Aceasta include utilizarea unei cutii de lumină timp de o oră în fiecare dimineață și utilizarea terapiei cu lumină roșie pentru somn.
Îmbunătățirea sănătății oaselor
Se spune că osteoporoza afectează în principal femeile, însă acesta este doar un mit. Pierderea densității osoase începe la vârste ușor diferite și nu urmează același ritm la început. Cu toate acestea, până la vârsta de 65 de ani, atât bărbații, cât și femeile își pierd densitatea osoasă în aceeași măsură. Mecanismul din spatele acestui proces nu este legat doar de nivelul mai scăzute de estrogen. Schimbările în producția osoasă duc la scăderea masei și calității osoase.
Vitamina D3 este produsă atunci când pielea este expusă la soare. Apoi, ea este metabolizată în ficat și în rinichi. După aceea, are un rol în mai multe procese din organism, în special în absorbția de calciu.
Deși este inclusă în grupul celorlalte trei vitamine solubile în grăsimi, vitamina D este complet unică. Mai exact, este singura vitamină produsă în corp și nu apare natural în niciun aliment. Chiar dacă o obții din alimente fortificate sau suplimente, corpul trebuie să o convertească într-o formă activă pentru a o putea utiliza în procesul de mineralizare a oaselor.
Pe lângă vitamina D, una dintre cele mai eficiente metode disponibile în prezent pentru promovarea vindecării și regenerării oaselor este terapia cu lumină roșie.
Piele mai puternică și mai sănătoasă
Atunci când pielea și soarele apar în aceeași propoziție, de obicei se vorbește despre riscuri și rareori se discută despre beneficiile expunerii la soare. Cu toate acestea, ele există. Există mai multe afecțiuni ale pielii pe care lumina soarelui le poate ameliora, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema.
Soarele declanșează un răspuns imunitar imediat și puternic în piele, în timp ce în același timp stimulează producția de vitamina D. Acest lucru duce la reducerea inflamației și la o îmbunătățire semnificativă a afecțiunilor pielii. Mulți pacienți cronici cu psoriazis și eczemă constată că vremea însorită și caldă le aduce alinare și ameliorează simptomele.
Un sistem imunitar mai puternic
Beneficiile expunerii la soare în ceea ce privește sistemul imunitar sunt dublate. Lumina solară este crucială pentru producția de vitamina D, care reglează răspunsul și activitatea celulelor imunitare ale corpului și le stimulează să producă peptide care protejează împotriva patogenilor.
Cu toate acestea, cercetările arată că unele efecte ale soarelui asupra sistemului imunitar funcționează independent de vitamina D. Razele UV reglează citokinele și stimulează celulele T-reglatoare și, prin aceste două mecanisme, ajută la prevenirea bolilor autoimune precum diabetul, sindromul intestinului iritabil (IBS), artrita și scleroza multiplă.