7.6 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025
spot_img
DiverseLuna Decembrie – Tradiții, credințe și obiceiuri

Luna Decembrie – Tradiții, credințe și obiceiuri

- Advertisement -

Numită popular Undrea, luna decembrie deschide iarna și închide anul calendaristic. Este așteptată cu nerăbdare de copii și abundă de daruri și sărbători.

Denumirea lunii decembrie vine din latinescul „decem”, care înseamnă zece. În vechiul calendar roman, care începea de an la 1 martie, decembrie era a zecea lună a anului, însă denumirea s-a păstrat chiar dacă s-a trecut la calendarul gregorian – cu început de an la 1 ianuarie, deși luna decembrie devine a douăsprezecea lună a anului.

Decembrie semnifică începutul iernii și prima zăpadă ce transformă peisajele obișnuite în adevărate tablouri de basm. (sursa foto: pixabay.com)

Decembrie, prima lună a iernii, a primit numele Sfântului Apostol Andrei, care popular poartă numele de Andrei Cap de iarnă, Undrea, Andrea, Îndrea. Este singura sărbătoare de peste an – ultima zi calendaristică de toamnă, care a dat denumirea populară pentru prima lună de iarnă – decembrie. Se credea, că de la ziua Sf. Andrei începe iarna și pune stăpânire pe lume, căci luna decembrie aduce temperaturi foarte scăzute și adesea zăpadă. Nopțile sunt lungi (aproximativ 15 ore), iar zilele scurte (în jur de nouă ore). Pe 21 decembrie are loc solstițiul de iarnă, fiind momentul în care este cea mai scurtă zi din an – opt ore și 50 de minute.

Este luna darurilor – fie că vorbim de cadouri materiale, de timp, sprijin și iubire. (sursa foto: pixabay.com)

Tradiția spune că decembrie, care este numită Ningău deseori, va prevesti vremea pentru anul care vine. Dacă luna va fi geroasă, atunci anul următor va fi mănos. Dacă e zăpadă, atunci va ploua în vremea lui Cireșar. Se spune că dacă în ziua de Crăciun ninge, atunci de Paște vremea va fi însorită și caldă.

Decembrie este văzută ca o lună a contrastelor: pe de o parte, frigul iernii poate aduce melancolie, dar pe de altă parte, spiritul sărbătorilor aduce căldură în sufletele oamenilor.. Decembrie este luna care încheie anul, aducând cu ea un amestec de sărbătoare, introspecție, dorințe și speranță pentru anul care vine.

În multe culturi, luna decembrie este considerată o perioadă de tranziție, când oamenii lasă în urmă greutățile anului și își îndreaptă privirea către un nou început.

Simbolurile luminii – atât cele religioase, cât și cele laice – strălucesc mai puternic, contrastând întunericul zilelor scurte. (sursa foto: pixabay.com)

Decembrie este luna cu cele mai multe tradiții și obiceiuri, în special pentru sărbătorile de iarnă. Este luna magiei, tradițiilor și bucuriei de a dărui. Adesea numită „luna cadourilor” sau „luna bucuriei”, decembrie este bogată în simboluri, tradiții și semnificații care transcend culturile și religiile.

Luna decembrie este încărcată de simboluri, marchează începutul iernii calendaristice și este asociată cu natura înzăpezită, liniștea și atmosfera de sărbătoare.

Simbol al vieții veșnice, bradul de Crăciun este împodobit în casele din întreaga lume pentru a aduce lumină și căldură în sezonul rece. Luminile de Crăciun și lumânările simbolizează speranța și bucuria, luminând zilele scurte și întunecate ale iernii. Reprezentarea generozității, Moș Crăciun aduce daruri copiilor și rămâne unul dintre cele mai îndrăgite simboluri ale lunii decembrie.

Luna decembrie este îmbinarea unică dintre frumusețea iernii și căldura sufletească pe care o aduc sărbătorile. (sursa foto: pixabay.com)

Pentru creștini credințele religioase ocupă un loc aparte. Decembrie este marcat de Postul Crăciunului, care culminează cu Nașterea Domnului, pe 25 decembrie. Este un timp al rugăciunii, al iertării și al reconectării cu valorile spirituale. Colindatul este un obicei străvechi care aduce bucurie în case. Grupurile de colindători vestesc Nașterea Domnului și transmit urări de sănătate și prosperitate.

Deschise încă de la 1 Decembrie, târgurile de Crăciun oferă delicii tradiționale, obiecte de artizanat și o atmosferă festivă.

Ziua Sfântului Nicolae (6 decembrie) este așteptată cu nerăbdare de copiii bucuroși să primească daruri în ghetuțe, o tradiție care simbolizează generozitatea și bunătatea.

Seara de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, este dedicată pregătirii mesei festive, decorării bradului și împărțirii cadourilor.

Cultural și emoțional, decembrie aduce cu sine tradițiile specifice, colindele copiilor, mesele îmbelșugate de Crăciun și pregătirile de Anul Nou. (sursa foto: pixabay.com)

Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale lunii decembrie este bucuria de a dărui. Schimbul de cadouri a devenit o practică universală, simbolizând nu doar generozitatea, ci și legătura dintre oameni. Cadourile, fie ele mari sau mici, sunt o expresie a afecțiunii și a recunoștinței. Dar a dărui nu semnifică doar cadouri materiale. Timpul petrecut cu cei dragi, gesturile simple și sprijinul oferit celor în nevoie sunt la fel de valoroase. În acest sens, decembrie ne amintește că bucuria vine nu doar din a primi, ci mai ales prin a dărui.

Decembrie este o lună de poveste. Are o magie aparte și îmbină tradițiile vechi cu modernitatea. Este luna în care oamenii se apropie unii de alții, în care se reafirmă valorile și în care speranța prinde contur. De la mirosul de cozonac și clinchetul clopoțeilor, până la feeria luminițelor din orașe, decembrie rămâne o lună de neuitat, care sărbătorește bucuria vieții în toate formele sale.

Indiferent de de credințele noastre sau de locul în care ne aflăm, luna decembrie ne oferă tuturor șansa de a crea amintiri prețioase și de a aduce un strop de magie în viața celor din jur.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE