26.8 C
București
duminică, 21 iulie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Majoritatea românilor vrea să voteze la europarlamentare, afirmă cel mai recent sondaj...

Majoritatea românilor vrea să voteze la europarlamentare, afirmă cel mai recent sondaj INSCOP Research

Românii au un interes aparte pentru alegerile europarlamentare, puțin peste jumătate declarând că vor merge sigur la urne la acest scrutin, reiese dintr-un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research. Potrivit datelor finalizate, PSD conduce în intențiile de vot ale celor intervievați, urmat de PNL și AUR.

50,9% de români afirmă, conform datelor sondajului, că vor merge sigur la vot, ceea ce reprezintă un procent aproape similar cu nivelul record de prezență înregistrat oficial la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 de 51,7%.

„INSCOP Research a măsurat în premieră prezența declarată și intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. În ceea ce privește intenția de vot, pentru o maximă transparență, am ales să prezentăm atât clasamentul partidelor în rândul populației care are o opțiune clară, cât și clasamentul partidelor în rândul populației care are o opțiune și declară în același timp că va merge sigur la vot, adică în rândul votanților cei mai mobilizați. Datele arată o clasare pe primul loc a PSD, cu un scor ușor mai mic în comparație cu măsurătoarea din luna precedentă care a testat intenția de vot la alegerile parlamentare. PNL se clasează de locul doi, foarte aproape de AUR clasat pe locul trei, ambele partide într-o ușoară scădere”, a afirmat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul a testat în premieră și intenția de vot pentru Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei, care se clasează pe locul 4. SOS România trece pragul de 5% înregistrând însă un scor mai mare în ianuarie comparativ cu luna trecută când am măsurat votul pentru alegerile parlamentare.

„Practic, în ultimele șase luni, SOS România și-a dublat intenția de vot. Suma voturilor AUR și SOS România rămâne constantă, chiar dacă raportul susținerii pentru cele două partide se schimbă ușor. Din datele evoluției intenție de vot în ultimii doi ani se observă o relativă stabilitate în timp a intenției de vot comparativ cu situația din ianuarie 2022. PSD pierde aproximativ 5 procente, PNL pierde două procente, AUR câștigă două procente, în timp ce Alianța Dreapta Unită înregistrează același scor precum USR în ianuarie 2022”, adaugă Remus Ștefureac.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments