„Este doar o măsură temporară”, anunță ministrul Finanțelor, ceea ce ne duce cu gândul că după ce se va încheia anul electoral 2024 prețurile la asigurările obligatorii vor bubui.

„Sprijin pentru șoferi: Prelungim plafonarea tarifelor RCA”, anunță pe facebook ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8% (echivalentul ratei prognozate a inflației)”, scrie pe pagina personală de facebook ministrul Finanțelor.
Acestea este vestea bună. Urmează însă și vestea mai puțin bună, ca să nu îi spunem pe nume, vestea rea: „Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piața caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.
Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate.
La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara”.
Ceea ce vrea să transmită Boloș ar fi că una din trei mașini care circulă pe șoselele patriei nu este acoperită de o poliță de asigurare, dar că el, șeful șefilor de la ASF (cei care câștigă 12.000 de euro lunar) are grijă de noi, muritorii de rând, plătitorii de taxe din care își încasează ei lefurile nesimțite.
La ora actuală pe piața RCA este o adevărată degringoladă. Puținele firme care riscă să își încerce norocul în România nu mai emit polițe care să poată fi plătite în rate, iar prețul acestora depășește posibilitățile financiare a multor posesori de autoturisme vechi, de unde și numărul mare de mașini care circulă pe șosele fără a avea o poliță RCA valabilă.
Totul survine după falimentele răsunătoare ale Astra Asigurări, Carpatica Asig, City Insurance și Euroins, falimente previzibile, care au dus la creșterea exponențială a prețurilor la RCA. Deja există voci, cum ar fi anunțurile venite de la Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) care anunță iminența unui nou faliment de răsunet pe piața companiilor asigurătoare.