9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
StiriInternMedicul Adrian Marinescu: „Cine crede că scăpăm de sezonul de infecții respiratorii,...

Medicul Adrian Marinescu: „Cine crede că scăpăm de sezonul de infecții respiratorii, categoric nu are dreptate!”

Cunoscutul medic Adrian Marinescu, director la Spitalul „Matei Balș”, vă oferă prin intermediul canal33.ro cele mai bune sfaturi de sezon legate de virusurile gripale și cele cu transmitere pe cale respiratorie.

El e de părere că trebuie să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și să nu apelăm, mai ales, la antibiotice, fără recomandarea medicului.

„Evident că e o situație de normalitate să vină sezonul rece, ceea ce înseamnă că virusurile cu transmitere pe cale aerului vor crește în activitate de acum și mai ales în viitorul apropiat. Asta înseamnă virusurile gripale, înseamnă SARS-CoV-2, dar e o situație echilibrată în această zonă, dar și alte virusuri care se transmite pe cale respiratorie. Lucrurile astea vor merge într-o anume direcție, la finalul anului, dar și la începutul celui viitor va fi o presiune destul de mare la nivelul camerelor de gardă, lucru care s-a întâmplat cam de fiecare dată. Și aici n-aș lua în calcul pandemia și se va întâmpla și acum. Cine crede că scăpăm de sezonul de infecții respiratorii, categoric nu are dreptate!”, a declarat medicul primar de boli infecțioase pentru canal33.ro.

El e de părere că nu se pot face predicții asupra sezonului de gripă: „Ceea ce se va întâmpla e greu de anticipat. E greu să știi cât de complicat va fi sezonul de gripă și atunci ai nevoie de vaccinare, ca metodă de prevenție, pe care în acest an am putut-o face încă din octombrie, căci exista deja vaccinul la dispoziția noastră. Acum să sperăm că asta s-a și întâmplat! Ceea ce se va întâmpla de acum încolo, vom vedea pas cu pas, fiindcă va exista o monitorizare”.

Pe de altă parte, el a insistat asupra faptului că trebuie evitat antibioticul în tratarea infecțiilor virale.

„În primul rând ce nu trebuie să facem, e să luăm antibiotice. Lumea trebuie să înțeleagă că sunt frecție la un picior de lemn într-o infecție virală, dar lumea trebuie să înțeleagă că asta naște și reacție adversă sau rezistență…Trebuie să discutăm despre un tratament care se referă la simptome, discutăm despre situația care vizează o persoană care nu e în vârstă, care nu are boli cronice și care poate rezolva chestiunea și de acasă, folosindu-se și de experiența medicului de familie sau în cazul unui copil, de cea a medicului pediatru, și vom ajunge la camerele de gardă doar când e nevoie. Fie că avem o formă severă, fie că suntem persoane cu factori de risc, adică în vârstă sau cu boli cronice, ar trebui să ne gândim că un consult la medicul specialist ar trebui să ne orienteze mult mai bine. În materie de prevenție putem discuta despre folosirea măștii, mai ales în spațiile închise, iar dacă eu am o simptologie acută voi purta mască și mă voi izola de ceilalți, ca să nu îi îmbolnăvesc și pe alții. În materie de tratament, trebuie să mă orientez: dacă am febră voi lua un antitermic, dacă am tuse, variantele clasice de combatere, dar atenție că multe simptome de acest gen pot ascunde și altceva, mai grav. Și atunci e indicat să te vadă un medic!”, a conchis Adrian Marinescu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments