18.3 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternMinistrul Apărării îi liniștește pe români: serviciul militar obligatoriu este exclus

Ministrul Apărării îi liniștește pe români: serviciul militar obligatoriu este exclus

„România nu se află în pericol de război”, a declarat Angel Tîlvăr, care încearcă astfel să liniștească spiritele, după declarațiile făcute recent de generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Armatei.

Pe internet au început să apară glume pe tema serviciului militar

Tinerii din România trebuie să stea liniștiți, nu îi va lua nimeni cu arcanul să îi trimită la pregătire militară, a spus-o, cu alte cuvinte, ministrul Apărării Angel Tîlvăr. Acesta a declarat că există un proiect care se referă la instruirea persoanelor cu vârste între 18 și 35 de ani, dar pe bază de voluntariat, un stagiu militar plătit și nu obligatoriu.

„Serviciul militar obligatoriu este exclus. Nu există în momentul acesta nicio discuţie despre acest lucru. În ceea ce priveşte serviciul militar voluntar (…) există o nevoie de rezervă, orice armată îşi pune problema rezervei. A fost o perioadă când, pe bază contractuală, primind 30 % din soldă, două săptămâni pe an exista o anumită instruire şi se făcea o selecţie şi un concurs în care era asigurată această rezervă. În momentul de faţă, există o preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine să satisfacă nevoia de rezervă, pentru că, în orice ţară din lumea aceasta există şi această preocupare, pentru a asigura rezerva armatei”, a declarat Angel Tîlvăr la Euronews.

 „Armata română a trecut de la peste 320.000 de oameni, a ajuns în situaţia la avea în jur de 80 (de mii – n.r.), vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000, personal contractual şi cred că 407 sau 408 funcţionari publici. Deci, din punct de vedere numeric, armata a scăzut şi categoric, nevoile operaţionale sunt cele care sunt, ele sunt motivate şi de situaţia în care ne aflăm, pentru că este o situaţie care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a motivat ministrul Apărării necesitatea de a avea personal instruit din punct de vedere militar.

Conform datelor oficiale, numai anul trecut au ieșit din sistem aproximativ 7.000 de cadre militare, iar aceste scăderi de personal trebuiesc compensate cumva.

Reamintim că la 1 februarie șeful Statului Major al Apărării a făcut unele declarații care au pus pe jar clasa politică, existând reacții atât din partea premierului Marcel Ciolacu, dar și a generalului de la PNL, Nicolae Ciucă.

 „Timpul este o resursă prețioasă și cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0, în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației și aici pot să menționez că Ministerul Apărării Naționale are un proiect de lege, proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populației pentru apărare, în care de ani – zic, destul de buni – încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a precizat la începutul acestei luni șeful Statului Major al Armatei.

„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, spunea generalul Gheorghiță Vlad.

În urma declarațiilor de mai sus, senatorii şi deputaţii l-au chemat, astăzi, pe șeful Statului Major, în Comisiile de Apărare pentru explicaţii.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments