19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024
spot_img
EDITORIALMoldovenii au intrat în ultima lună înaintea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie

Moldovenii au intrat în ultima lună înaintea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie

Din 20 septembrie, în Republica Moldova a început campania electorală pentru apropiatele alegeri prezidențiale din 20 octombrie. 

Moldovenii îi acuză deja pe ruși de imixtiuni în procesul electoral!

Într-un interviu recent acordat către Radio România Actualități, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat că Federația Rusă se implică în procesul electoral din Republica Moldova prin finanțarea grupărilor criminale și prin propagandă, minciuni, fake-uri și dezinformare. În același timp, oficialul moldovean afirmă că, „prin instrumentele sale, autoritățile guvernamentale monitorizează foarte atent cine sunt proprietarii mijloacelor de comunicare, cum sunt finanțate aceste canale de comunicare… Suntem foarte hotărâți în ceea ce trebuie să facem”.

Nu pun la îndoială că există interes din partea autorităților ruse de a interfera cu dublul proces electoral care se va desfășura la data de 20 octombrie – referendumul pro-european pentru modificarea Constituției și turul întâi al alegerilor prezidențiale. Cel mai probabil promotorii vectorilor de imagine pro-Rusia vor profita de erorile politicilor publice admise de guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate, cel care o susține pe Maia Sandu. Care există și nu pot fi negate ori ascunse de discursuri pro-europene.

Poate fi inclus protestul fermierilor dintre Prut și Nistru nemulțumiți de legea prin care le-a fost amânată ajutorul guvernamental la plata creditelor la capitolul interferență a Moscovei, ori nu? Nemulțumiți de legea prin care s-a amânat ajutorul guvernamental mai mulți fermieri au protestat joi, 19 septembrie 2024, în fața instituției prezidențiale și au cerut să se întâlnească cu șeful statului moldovean.

La fel, poate fi considerat protestul din fața Parlamentului Republicii Moldova organizat de participanții la conflictul armat de pe Nistru, din 1992, o interferență a Federației Ruse în procesul electoral? Veteranii de război au protestat și ei joi, 19 septembrie 2024, în fața Legislativului moldovean solicitând ca deputații moldoveni să-și aplece atenția asupra problemelor lor și să reincludă un șir de facilități în legea cu privire la veteranii de război.

Este adevărat că data desfășurării acestor proteste a coincis cu termenul limită pentru depunerea dosarelor de către potențialii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova – 20 septembrie 2024.

Alexandru Stoianoglo s-a lansat în numele socialiștilor în cursa pentru scaunul de președinte al Republicii Moldova

La data publicării acestor note politice dedicate alegerilor prezidențiale dintre Prut și Nistru au fost înregistrați în calitate de concurenți electorali următorii: Alexandru Stoianoglo, candidat susținut de Partidul Socialiștilor, Maia Sandu, candidat susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, Renato Usatâi, susținut de Partidul Nostru, și Vasile Tarlev, susținut de Partidul Comuniștilor.  Au mai depus listele de subscripție candidații Irina Vlah, Ion Chicu, Andrei Năstase, Igor Munteanu și Octavian Țîcu.

Pentru mine este clar că protestele fermierilor și ale participanților în războiul din 1992 de pe Nistru nu sunt dirijate de forțe din exterior, ci mai degrabă de forțe politice interne. La fel de clar estre faptul că toți cei care au reușit să prezinte în termenul stabilit listele de subscripție vor primi legitimația de concurent electoral.

Echipa fostului premier Ion Chicu încearcă și ea „marea cu degetul”

Observ că opoziția a preferat un alt scenariu decât cel al coagulării forțelor (financiare și nu numai) în favoarea unui singur candidat. Vom vedea care din candidații conservatori ai opoziției de stânga și centru stânga ( Stoianoglo, Tarlev, Vlah, Chicu) va reuși să treacă în turul doi.

La fel de clar este că Maia Sandu va trece în turul doi al alegerilor prezidențiale, candidații europeniști de dreapta și centru dreapta ( Usatâi, Năstase, Munteanu și Țîcu) participând la cursa electorală doar în calitate de „concurenți olimpici”, din categoria celor care fac pârtie partidului din care fac parte pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Renato Usatâi se laudă că e sprijinit în viitoarele alegeri de mii de moldoveni

Rămân la opinia că găselnița Partidului Socialiștilor din Republica Moldova de a-l înainta pe fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, drept candidat la alegerile prezidențiale vine să excludă scenariul ecuației Dodon/Sandu în turul doi o dată cu victoria Maiei Sandu.

Din punctul meu de vedere, cele mai mari șanse de a ajunge alături de Maia Sandu în turul doi îl au, în ordine descrescătoare, următorii candidați: Stoianoglo, Chicu și Usatâi. Vă vom ține la curent cu actualitatea de peste Prut!

Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE