23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
EDITORIALNetanyahu a desfiinţat Cabinetul de Război: „Avem o țară cu o armată...

Netanyahu a desfiinţat Cabinetul de Război: „Avem o țară cu o armată și nu o armată cu o țară”

În întâlnirea de ieri cu membrii Cabinetului de Securitate Naţională, premierul Netanyahu (având şi poziţia de comandant al Armatei) şi-a anunţat decizia de a dizolva Cabinetul de Război – constituit la 11 octombrie anul trecut, la mai puţin de o săptămână de la atacul barbar al Hamas asupra Israelului. (Abia astăzi decizia a fost făcută publică).

Este tocmai ceea ce l-a sfătuit să nu facă cel mai fidel aliat al său, Statele Unite, prin intermediul şefului diplomaţiei, Antony Blinken. Mai ales că – după ieşirea lui Benny Gantz (unul dintre liderii Opoziţiei, general în retragere), pe 9 iunie, din Cabinetul de Război şi cererea scrisă de a-i lua locul a lui Itamar Ben-Gwir (unul dintre extremiştii cei mai duri din coaliţia de guvernare, ministru al Securităţii Naţionale) – devenise tot mai limpede că prim-ministrul intenţionează să desfiinţeze instituţia care îl incomoda.  

În ultima vreme, de altfel, Netanyahu nu mai ţine cont, nici cât ţinea, de sugestiile Washingtonului. Dovadă că acum a dizolvat fără ezitare Cabinetul de Război. Fusese o structură foarte restrânsă, alcătuită din cinci persoane, condusă de premier. Dintre cei cinci doar trei (Netanyahu, ministrul Apărării şi Benny Gantz deţinând calitatea de membri (prin urmare şi drept de vot), ceilalţi doi fiind doar observatori. (Urmează, în fapt, consideră analiştii, ca premierul să ia decizii într-o structură şi mai restrânsă, cu cei mai apropiaţi colaboratori ai săi).

Gantz (fost şef al Statului Major, fost ministru al Apărării) părăsise în urmă cu o săptămână Cabinetul de Război acuzând lipsa de strategie în operaţiile desfăşurate în Gaza, lipsa unui proiect post-conflict şi interesul exclusiv al premierului pentru propria persoană. Odată cu Gantz, a plecat şi un alt politician al Opoziţiei şi fost general, Gadi Eisenkot (avea doar calitatea de observator), exprimând aceleaşi opinii.

Netanyahu a mai informat că, odată cu dizolvarea Cabinetului de Securitate, deciziile majore vor reveni Cabinetului extins. Acesta este dominat de extremişti de dreapta belicoşi, ceea ce ar însemna că prim-ministrul îşi construieşte, iscusit, un argument pentru care nu va pune capăt războiului curând, în sensul Rezoluţiei adoptate pe 10 iunie de Consiliul de Securitate la cererea Statelor Unite (Planul Biden în trei etape).

Liderul Executivului de la Ierusalim a concluzionat printr-un sofism, la fel de memorabil precum cele rostite în decursul anilor, când s-a aflat la ananghie: „Avem o țară cu o armată și nu o armată cu o țară”.

Formularea ascunde un adevăr cel puţin îngrijorător, care se va propaga în Orientul Mijlociu, unde veştile circulă incredibil de repede: între structurile de conducere ale armatei israeliene şi leadershipul politic al ţării s-au acumulat, în peste opt luni de război în Gaza, tensiuni care pot exploda oricând, spulberând siguranţa de sine, pe care, mânat de propriile interese, o afişează astăzi Benjamin Netanyahu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments