22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Nicușor Dan a ajuns la mâna lui Cătălin Cîrstoiu

Nicușor Dan a ajuns la mâna lui Cătălin Cîrstoiu

Anunțat de PSD și PNL după o lună de ezitări și negocieri drept candidatul comun al celor două mari partide pentru Primăria Capitalei, Cîrstoiu conduce deja de facto PMB, prin intermediul consilierilor PSD și PNL. Faptul poate fi demonstrat matematic, așa cum îi place lui Nicușor Dan. Astfel, în timp ce partidele care compun Alianța Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) au în Consiliul General 21 de reprezentanți, cei ai PNL și PSD dețin majoritatea, cu 31 de consilieri, 19 ai PSD și 13 de la PNL.

Nicușor Dan nu poate decide nimic în primăria Capitalei fără acordul consilierilor PSD și PNL

Diferența de 10 consilieri între cele două blocuri politice s-a văzut clar la ședințele CGMB din această lună, când s-a discutat adoptarea bugetului Bucureștiului pentru anul 2024. Au fost două încercări eșuate. Consilierii PSD nu s-au prezentat, iar cei ai PNL s-au opus proiectului întocmit de Nicușor Dan.

„Dacă situația continuă, bucureștenii vor rămâne fără căldură, apă caldă și transport public. Se aude și la primărie? Nu se aude. Nici nu se răspunde la telefon. Totul e blocat în refuzul încăpățânat de a nu bugeta banii pentru „mofturi”, „mizilicuri”…apă caldă, căldură, transport în comun. Mă întreb cum poate să îți ardă de sondaje și de analize sociologice când Bucureștiul e blocat și nu există un buget aprobat?

Am luat decizia să nu mai așteptăm după primarul general. E clar că nu răspunde la telefon, nu e în primărie și nu vrea să accepte decât propriul proiect de buget, cu peste 800 de milioane de lei dați pe bunuri și servicii (în plus față de 2023!) Doar vine curând campania și trebuie să facem evenimente, pe banii bucureștenilor. Așadar, am dat mandat viceprimarului general, Stelian Bujduveanu, liderului de grup PNL, Andrei Badiu, și consilierilor generali liberali să demareze negocieri pe buget cu toate celelalte grupuri politice”, scria pe facebook în data de 14 martie liderul PNL București, Sebastian Burduja, acum responsabil cu campania electorală a lui Cîrstoiu, din partea liberalilor.

Ulterior, după anunțarea candidatului unic PSD-PNL în persoana lui Cătălin Cîrstoiu, situația s-a schimbat radical.

 „Pentru a debloca situația din Capitală, PSD București și PNL București vor depune amendamente comune la proiectul dezastruos de buget propus de primarul general Nicușor Dan. PSD București și PNL București își dau mâna pentru a salva Capitala de falșii salvatori.”, se spunea zilele trecute într-un comunicat de presă semnat de Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

Mobilizarea consilierilor celor două partide a fost exemplară, astfel că vineri, 22 martie proiectul de buget a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Consilierii PMP și ai USR au fost nevoiți să voteze amendamentele propuse de liberali pentru a nu da rău la electorat, iar Nicușor Dan a fost simplu spectator la ședința Consiliului General.

După aprobarea bugetului primăriei Capitalei Gabriela Firea a avut o reacție de bucurie exagerată, din care pare că ea este cea care a tras sforile, ca în vremurile bune: „Capitala are buget! Am reușit să scoatem Bucureștiul din blocajul în care a fost dus de primarul general.

Proiectul aprobat astăzi duce banii Primăriei Capitalei către proiecte serioase, nu pentru evenimentele pe care primarul general le pregătea pentru campania sa electorală.

Consilierii generali social-democrați și liberali au arătat la ședința convocată astăzi că există o majoritate responsabilă în Consiliul General al Municipiului București, iar primarul general Nicușor Dan nu mai poate ignora solicitările bucureștenilor.

În ciuda declarațiilor nerealiste ale primarului general, am găsit sumele necesare pentru a plăti restanțele la stimulentul pentru persoanele adulte cu dizabilități, tăiat la jumătate din dorința lui Nicușor Dan. Am suplimentat sumele pentru plata subvenției la termoficare și la transportul public. De asemenea, continuăm proiectul Banca de alimente și construcția blocului social din Prelungirea Ghencea, pentru continuarea proiectului Ciurel-Autostrada A1.

După aprobarea bugetului pentru anul 2024, urmează deblocarea proiectelor primarilor din sectoarele Capitalei, proiecte care au fost ținute la sertar de primarul general”, a scris fosta primăriță pe facebook, în data de 23 martie.

“Salut decizia reprezentanţilor PSD şi PNL din Consiliul General al Capitalei de a aproba bugetul Capitalei. Le mulţumesc că au dat curs propunerii mele de a debloca această situaţie, mai ales că am lucrat împreună cu dânşii la setul de amendamente care au fost aprobate azi. Consider că proiectele bucureştenilor nu trebuie să fie întârziate din cauza campaniei electorale”, a transmis Cîrstoiu, într-un comunicat de presă, confirmând astfel că Nicușor Dan a rămas un simplu spectator la ceea ce se decide în Primăria Capitalei.

Spusele Gabrielei Firea și ale lui Cîrstoiu arată clar cine conduce PMB. Având majoritatea în Consiliul General, PSD și PNL pot bloca orice proiect al lui Nicușor Dan și pot, în schimb, să propună și să aprobe tot ceea ce le convine. În timpul rămas până la alegerile locale Cătălin Cîrstoiu are timp să se familiarizeze cu tertipurile din interiorul PMB și nu îi rămâne decât să urmeze indicațiile celor doi coordonatori ai campaniei, adică ale Gabrielei Firea, din partea PSD și ale lui Sebastian Burduja din partea PNL.

Este însă greu de estimat ce se va întâmpla pe 9 iunie, atunci când bucureștenii vor decide atât cine va fi primarul general, dar și mai important, care dintre alianțele politice va avea majoritatea în Consiliul General, dreapta lui Nicușor Dan, sau struțo-cămila PSD-PNL.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments