Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat în dimineața zilei de 16 decembrie 2024, descinderea reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA) și efectuarea de percheziții la unii funcționari ai autorității publice locale pe care o conduce.
Potrivit edilului capitalei moldovene, „guvernarea PAS ar fi dat comandă să se facă show-uri cu mascați”.
La rândul său, Centrul Național Anticorupție, prin purtătorul său de cuvânt, a specificat că ofițerii CNA și procurorii municipiului Chișinău au desfășurat peste 60 de percheziții în dosare de corupție în administrațiile publice locale din Republica Moldova, inclusiv în municipiul Chișinău. Potrivit CNA, „au fost vizate acțiunile ilicite ale unor funcționari responsabili de efectuarea procedurilor de achiziții publice, dar și ale unor agenți economici”.
Primarul capitalei moldovene, tot el și lider al Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), a declarat în aceeași zi, la ședința operativă a serviciilor municipale, că perchezițiile CNA sunt „acțiuni intolerabile” care ar fi menite să distragă atenția de la incapacitatea guvernării PAS. La fel, Ion Ceban a menționat că toate controalele frecvente care au loc la primăria capitalei „reprezintă o formă de persecuție și răzbunare la adresa formațiunii politice pe care o conduc”.
Nu exclud ca acțiunile Centrului Național Anticoprupție să pornească de la informații operative. În urma perchezițiilor efectuate, CNA a anunțat că doi funcționari din cadrul Primăriei Chișinău au fost reținuți și sunt bănuiți că ar fi fraudat achiziții publice. O instanță de judecată se va pronunța pe marginea acestor acuzații. Nu avem de unde ști dacă bănuielile vor fi sau nu confirmate.
La fel, nu pot exclude ca afirmațiile lui Ion Ceban, despre efortul guvernării PAS de a-i pune bețe în roate, să nu aibă în ele un sâmbure de adevăr. Formațiunea politică care își dorește să ajungă o alternativă a actualei puteri de la Chișinău, Partidul Mișcarea Alternativa Națională, continuă în ultima perioadă să-și consolideze prezența în majoritatea raioanelor Republicii Moldova. Prezent la deschiderea acestor filiale de partid, Ion Ceban a precizat că alternativa politică la partidul de guvernământ se bazează pe fapte, nu pe promisiuni.
Este clar că extinderea rapidă a structurii naționale a acestui partid poate face din Mișcarea Alternativa Națională o forță politică promițătoare care să atragă nemulțumiții din provincia moldovenească.
În ultimele săptămâni, MAN a constituit organizații teritoriale în numeroase raioane din Republica Moldova, printre care Șoldănești, Drochia, Glodeni, Basarabeasca, regiunea Gagauzia, Dubăsari, Călărași, Bălți, Nisporeni, Chișinău, Anenii Noi, Cantemir, Rezina, Ialoveni, Hîncești, Fălești, Briceni, Ocnița și Dondușeni, Cahul, Taraclia și Ștefan Vodă.
De asemenea, au fost înființate structuri speciale precum Femeile MAN, Tinerii MAN, Organizația Profesională a Juriștilor MAN și cea a Lucrătorilor din Sistemul Medical.
Prezent la toate aceste acțiuni, primarul de Chișinău vorbește despre crizele actuale prin care trece statul moldovean și critică argumentat lipsa de soluții din partea guvernării PAS și subliniază importanța implicării directe a cetățenilor.
Ceban a declarat că formațiunea politică pe care o conduce va participa activ la alegerile parlamentare din 2025 și că are ca principal obiectiv implementarea unui program național axat pe dezvoltarea economiei, infrastructurii, educației și sănătății.
Nu știu dacă partidul condus de Ion Ceban poate ajunge, cu adevărat, o alternativă la partidul puterii. În acest moment, pe scena politică moldovenească joacă strâns două mari formațiuni politice – Partidul Acțiune și Solidaritate, cu monopol absolut de putere, și Partidul Socialiștilor, voce puternică a opoziției. Contracandidatul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, Alexandru Stoianoglo, a beneficiat de susținerea socialiștilor moldoveni și, vor unii sau nu, a reușit să trezească frisoane în rândul simpatizanților guvernării.
Nu mai suntem în campanie electorală. Alegerile prezidențiale au trecut. Dar criticile la adresa Partidului Mișcarea Alternativa Națională/Ion Ceban au crescut în intensitate. Numărul emisiunilor, articolelor și postărilor dedicate municipalității este net superior celor care au apărut în timpul campaniei prezidențiale.
Momentul de atenție critică din partea presei aflată în siajul puterii coincide cu momentul extinderii partidului lui Ceban în provincie.
Observ că această concentrare de atenție la adresa edilului de Chișinău a mai existat doar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din toamna anului 2023.
În 2023, cu mult înaintea alegerilor locale, am afirmat pentru Canal 33 România, că primarul Ion Ceban va fi reales – așa s-a și întâmplat. Predicția mea politică s-a bazat pe faptul că locuitorii municipiului Chișinău își doresc un om dedicat faptelor și moderat în declarații politice. Formațiunea politică condusă de Ion Ceban este una pro-Uniunea Europeană, dar moderată în declarații. Acest pro-europenism moderat, atrage simpatizanți atât de pe dreapta eșicherului politic, cât și de pe stânga. De aici și nemulțumirile apărute și manifestate.
Am mai spus, repet: Chișinăul nu înseamnă toată Moldova! Acest lucru nu a fost înțeles de dreapta politică moldovenească care a preferat mai degrabă să facă politică pe străzile asfaltate ale capitalei moldovenești, decât în tristele realități ale provinciei basarabene, acolo unde realitatea apare în culori sumbre.
Odată cu extinderea Mișcării Alternativa Națională în provincie crește gradul de amenințare al acestei formațiuni politice la adresa partidului puterii. Alternativa lui Ion Ceban a adăugat note discrete de suveranism în discurs, de aici și numărul crescut de simpatizanți. Creșterea dozată a acestui suveranism o va ajuta să treacă pragul electoral.
Pentru Republica Moldova, suveranismul nu înseamnă excluderea Uniunii Europene, înseamnă punerea în prim plan a interesului național al cetățenilor moldoveni. Dacă cetățenii români își permit să fie mai mult sau mai puțin sceptici la adresa Uniunii Europene ei o pot face pentru că România este membră a UE și a NATO.
Republica Moldova nu își permite să fie în afara Uniunii Europene, motiv pentru care nici o formațiune politică moldovenească nu a avut, la modul serios, declarații anti-Uniunea Europeană.