23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
StiriInternParlamentul va fi convocat în ședință extraordinară pentru a se modifica legea...

Parlamentul va fi convocat în ședință extraordinară pentru a se modifica legea care permite împușcarea urșilor agresivi (VIDEO)

Cazul fetei de 19 ani ucisă de un urs pe unul dintre cele mai populare trasee montane, Jepii Mici, de pe Valea Prahovei, a şocat opinia publică și determină autoritățile să ia măsuri urgente. Ministrul Mediului spune că populația de urs brun este scăpată de sub control, iar premierul anunță că se va convoca Parlamentul în ședință extraordinară pentru a se schimba legea care reglementează condițiile în care urșii pot fi uciși.

play-sharp-fill

 „Este o aglomerație în anumite zone (de urși, nota red.), nu mai au mâncare suficientă și de-asta coboară… Am vorbit și cu domnul Simonis, domnul președinte al Camerei Deputaților, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament și după discuțiile cu ministrul Mediului pornim o inițiativă și vom cere o sesiune extraordinară ca să trecem prin Parlament. În acest moment, la asta lucrăm. Este evident că primează viața omului. Dar, repet: nu va fi dat liber la împușcat urșii pe teritoriul României, fiecare cum dorim și când dorim”, a spus Marcel Ciolacu, cu referire la schimbările legislative ce urmează a fi făcute în domeniul mediului.

În urma tragediei de ieri, de pe Jepii Mici, ministrul Mediului a declarat că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea acestora nu reprezintă o soluţie

Mircea Fechet a spus că în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune majorarea urșilor ce pot fi uciși la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient.

”După ce o să avem toate informaţiile puse cap la cap, va trebui foarte reprede să tragem concluziile şi să venim cu soluţii care să respecte ceea ce am spus încă în prima zi de când am venit în minister, şi anume că viaţa omului ar trebui să aibă întotdeauna prioritate şi nimic nu poate fi mai important”, a spus ministrul Mediului, într-o intervenţie la Digi 24, despre tragedia din urmă cu o zi, când o tânără de 19 ani a fost ucisă de urs în Munţii Bucegi.

”Eu cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să intre şi să pună în pericol viaţa omului trebuie intervenit de urgenţă. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cingetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonduri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o”, a explicat ministrul.

Acesta spune că urșii s-au înmulțit necontrolat și situația nu mai poate continua în acest fel.

”Există mai multe studii, ultimul evideniază o populaţie de aproximativ 8.000 de exemplare de urs brun în România. Mai avem încă un alt studiu în desfăşurare. Dincolo de ceea ce ne va spune acest studiu, un lucru e cert, populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. În mod evident conflictele devin din ce în ce mai dese, pagubele din ce în ce mai dese”, a mai spus Mircea Fechet.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments