Primele semnale în favoarea candidaturii actualului președinte al României la șefia NATO au început să apară.
Șeful diplomației maghiare, spre exemplu, a anunțat miercuri, 3 aprilie, la Bruxelles, că țara sa nu ia în calcul să sprijine candidature premierului olandez Mark Rutte.
„Noi, maghiarii, nu putem avea încredere într-un om, nu la cel mai înalt nivel, ci la orice nivel, care a vorbit anterior despre îngenuncherea Ungariei… Cred că acest lucru este clar pentru toată lumea”, a punctat şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, citat de către agențiile internaționale de presă.
Pe de altă parte, același Peter Szijjarto a adăugat că țara sa „se bucură să vadă un candidat din Europa Centrală”.
„Nicio ţară membră din Europa Centrală şi de Est nu a delegat un secretar general la NATO în întreaga sa istorie, prin urmare ar fi timpul, având în vedere în special faptul că principala provocare de securitate vine din această direcţie”, a mai spus același Peter Szijjarto.
La rândul său, șeful diplomației poloneze, Radosław Sikorski, a atins și el subiectul candidaturii unui om politic din est la conducerea principalei alianțe militare a lumii.
„Ne place Mark Rutte, dar vom pleda pentru candidaţi din regiunea noastră la poziţii de top la NATO, UE şi ONU”, a declarat în aceeași zi, tot la Bruxelles, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski.
De remarcat că decizia privind viitorul șef al NATO urmează a fi luată în această vară prin consensul tuturor celor 32 de țări membre ale NATO.
Principalele puteri ale NATO, în frunte cu Statele Unite, și-au anunțat deja sprijinul pentru premierul Olandei, dar rămâne de văzut cum își va juca cărțile și Klaus Iohannis, cel care a surprins lumea prin anunțul propriei candidaturi la șefia NATO la jumătatea lunii martie.