Stabilirea unei păci juste în Ucraina! Acesta a fost unul din subiectele de discuție din cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „E adevărat?”, difuzată pe canalul de YouTube Canal33.
Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel adresat președintelui american Joe Biden și liderului chinez Xi Jinping, să se alăture viitorului summit pentru pace din Elveția, programat să aibă loc pe 15 şi 16 iunie.
Volodimir Zelenski a explicat că participanții la summit trebuie să se pună de acord asupra unui document care să detalieze măsurile pentru stabilirea unei „păci juste” în Ucraina, bazate pe planul de pace propus de Kiev. După acest acord, propunerile vor putea fi transmise Rusiei prin intermediari. Până acum, 90 de state au confirmat participarea lor la conferința ce va avea loc în perioada 15-16 iunie.
Între timp la noi în țară, discuția despre sistemul Patriot pe care al trebui să-l dăm sau nu Ucrainei, se pare că a dispărut în neant.
Klaus Iohannis a menționat că nu există un termen clar pentru luarea unei decizii, dar a accentuat că România nu va rămâne fără apărare antiaeriană: orice cedare a unui echipament de apărare trebuie compensată prin primirea altuia.
Cristi Diaconescu, invitatul lui Ionuț Cristache la cea mai recentă ediție a emisiunii „E adevărat?”, difuzată pe canalul de YouTube al Canal 33, susține că ajutorarea țării vecine trebuie să țină cont și de interesele noastre naționale.
„Avem în acest moment întregul cadru politic militar împreuna cu partenerii nostri prin care am convenit doua lucruri. Să descurajăm proximitatea estică și să apărăm Alianța Nord Atlantică. Dacă dăm un sistem Patriot mai suntem capabili să apărăm linia NATO? Strict teritorial, momentan Ucraina apără NATO. Aportul nostru la sprijinul Ucrainei trebuie să se întoarcă într-o formă clară în propria noastra apărare. Asta e o chestiune militară, dar decizia e politică”, a precizat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.
Ionuț Cristache, moderatorul emisiunii „E Adevărat?”, a subliniat la rândul său ideea unei viteze mai mari a evoluției lucrurilor pe acest subiect.
„Dacă pericolul este iminent, dacă dușmanul este mai puternic ca niciodată, dacă evaluările au fost multe prea optimiste în ceea ce priveste raportul de forțe, nu ar trebui ca lucrurile să se întâmple ceva mai repede ca să avem niște răspunsuri fără ezitări? Cum vă explicați din punct de vedere politic lentoarea asta?”, s-a întrebat el retoric.
La rândul său, Cristian Diaconescu susține că „orice întârziere, cel puțin din punct de vedere al comunicării, ridică un nivel de așteptare la Moscova”.
„E un război hibrid în desfășurare, noi suntem acum ținta unei agresiuni. Dacă privim de la Moscova, vedem un anumit timp de vulnerabilitate. E clar că s-a anunțat public un semnal de solicitare din partea americană la care România, cel puțin public nu reacționează”, a conchis Cristian Diaconescu.
Urmărește mai jos întreaga emisiune „E adevărat?”, cu Ionuț Cristache, numai pe canalul de YouTube al Canal 33, în fiecare luni seară, de la ora 19:00.