20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
EDITORIALCei mai buni speakeri pe care i-am întâlnit

Cei mai buni speakeri pe care i-am întâlnit

Au între 11 și 21 de ani. Cel mai tânăr e Aron, urmat de Maria, de 13 ani. Anita și Ionuț, la 20 de ani, sunt „seniorii” grupului. Cei mai mulți provin din medii defavorizate, din case de plasament, cu diverse tipuri de dizabilități, aparțin unor minorități etnice. Li s-a alăturat și un grup de tineri ucraineni, sosiți în România de peste un an. I-am întâlnit pe toți, aproximativ 40, acum trei săptămâni. Mi s-a propus să lucrez cu ei, să-i învăț să susțină un discurs. Conținut aveau, dar era nevoie să știe și CUM să-l prezinte.

Propunerea a venit de la FONPC care, împreună cu alte 11 ONG-uri și tinerii implicați, au elaborat programul de guvernare a copiilor și tinerilor, au structurat Guvernul în 14 ministere, unele provocatoare ca titulatură și atribuții, cum ar fi Ministerul Oportunităților sau cel al Bunăstării și Fericirii.

Prima dată ne-am întâlnit on line, timp de trei ore, pentru partea teoretică. Nu mai lucrasem până la ei cu un grup atât de eterogen, ca vârstă mai ales. Îi cunoșteam pentru prima dată, dar și ei se cunoșteau între ei cu această ocazie. Erau din toate regiunile țării. Testul a ceea ce făceam în on-line urma să fie dat la București, unde veneau să prezinte în fața politicienilor viziunea lor despre un Guvern dedicat problematicii copiilor și tinerilor.

Ne-am întâlnit sâmbătă după-amiaza (25 mai) și am lucrat 4 ore. Aveau 3 minute să își susțină prezentările, să selecteze ideile care contează, să fie clari și conciși, să fie „vizuali” când prezintă problemele și soluțiile. Apoi, urma feedback-ul, inclusiv de la colegii lor – unii “reporteri” în cadrul evenimentului – mai critic sau mai blând.

Încă de la început m-am simțit copleșită de rigoarea cu care aplicau tot ce le spusesem la cursul teoretic. Recunoșteam structura discursului persuasiv, tipurile de introducere și de închiere menite să te facă ascultat și auzit.

Fac acest curs de peste 10 ani, dar e prima grupă, din zecile cu care am lucrat – politicieni sau corporatiști – care aplică foarte serios fiecare element teoretic. Încerc să îmi păstrez entuziasmul în fața unor tineri care răspund cu atâta responsabilitate la fiecare observație, îndrumare.

Pe cei mai mulți dintre ei i-am pus să repete mai ales ritmul expunerii. Se grăbeau citind din foi sau telefon. „Unde vă grăbiți?”, îi tot întrebam. „Am emoții”, era răspunsul absolut firesc. În situații de genul acesta, trei minute pot părea ore. „Foarte bine, păstrați-le că aveți nevoie de ele, că nu sunteți roboți”. Le luam foile din mână, le ceream să lase telefonul deoparte și să repete încă o dată ce tocmai citiseră. Forțam nota si spuneam: ori nu ți-e clar ce citești, ori nu ai scris tu ce citești, altfel nu ai nevoie de cearșafurile de hârtii. Le-am spus că, până a doua zi, toți trebuie să repete cu voce tare discursul. „Trebuie să vă auziți vocea și ă-urile”. Lui Carmen, o tânără cu un zâmbet mare și cuceritor, i-am zis că riscă să fie „domnișoara Ă”. A râs, au râs și în sală. Nimeni nu lua nimic personal acolo. Ne-am despărțit la ora 18, ca să ne reauzim a doua zi, dumincă, la ora 10. Era ultima repetiție înainte de prezentarea programului de guvernare în fața celor care iau decizii și pentru ei.

Mă gândeam, despărțindu-mă de ei, dacă au timp să refacă, să pună în aplicare o regulă de bază – repetă cu voce tare –  să se desprindă de foi și telefon. Aveau nevoie și de somn, chiar de o plimbare prin București, unii venind pentru prima dată în Capitală.

A doua zi a fost ca un croșeu. Primul a venit de la Andreea, ministra Participării Tinerilor si Copiilor. Sâmbătă citise cap-coadă cu ochii doar în hârtii, nici nu vedea publicul. Aveam senzația că nu vede textul, ci doar cuvinte, că nu înțelege ce spune. După un feedback deloc bun, duminică abandonase foile, privea publicul, captase atenția cu o introducere puternic vizuală, nu se mai „bățâia” de pe un picior pe altul. Perfect! Și cu fiecare tânăr-ministru care venea în fața sălii, eram în admirația lor. Nici măcar nu visasem la un salt atât de mare, la distanță de câteva ore. Erau impecabili. Se încheiase cursul, dar încă mai cereau asistență ca să refacă o frază, să elimine propoziții în plus, să își controleze respirația. Patricia, nevăzătoare, ministra Accesibilizării, încheia prezentările. Sâmbătă fusese ezitantă și căuta cuvinte în memorie. Duminică, reluase discursul cu o încredere suprinzătoare, în aplauzele colegilor ei. „Vă rog să închideți ochii pe perioada discursului meu”. Deja, sala era lângă ea!

Luni a fost fără reproș. Într-un cadru foarte inspirat ales, Museum of Immersive New Art, s-au prezentat ideile, viziunea despre cum ar trebui să se întâmple lucrurile ca să fie cu bunăstare și fericire. Au fost foarte buni și mai ales foarte siguri pe ce aveau de spus. Tinerii-reporteri, instruiți cum să culeagă impresii de la cei prezenți, au fost de asemenea aplicați, respectând întrutotul ce aveau de făcut. Feedbackul pe care îl primeam despre cum au evoluat era unul de excepție.

M-am despărțit de ei cu un sentiment de foarte mult bine, cum demult nu l-am mai avut. Seriozitatea lor, modul în care au lucrat cu ei înșiși, dorința de a fi foarte buni în ceea ce urmau să facă, bunătatea, deschiderea lor la observații – nimeni nu se îmbufna la critică, aveau o treabă de făcut și pentru asta voiau să fie pregătiți – îi fac cei mai buni speakeri pe care i-am întâlnit. Mi-aș dori ca politicienii care au fost prezenți și care au primit programul lor de Guvernare să nu creadă că au participat doar la un exercițiu de imagine. Ar trebui să le fie inspirație.

Felicitări pentru inițiativă și organizare: Consiliul Tinerilor și Copiilor FONPC împreună cu tineri și copii din cadrul organizațiilor Asociația elevilor din Constanța, Fundația SERA România, SOS Satele Copiilor, World Vision România, Terre Des Hommes România, Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP) – Timiș, Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Iași, Fundația Inima de Copil – Galați.

Adriana Săftoiu
Adriana Săftoiuhttp://canal33.ro
Adriana Săftoiu este specialist în comunicare, fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei României şi invitat permanent al emisiunii LA SUBIECT, difuzata în fiecare vineri seară de la ora 19.00 pe Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments