Nutella este o pastă de alune și ciocolată, perfectă pentru a fi întinsă pe pâine prăjită, mâncată direct din borcan cu linguriță, sau adăugată în clătite, gogoși sau croissante. Este un desert încântător, care aduce fericire și savoare în fiecare linguriță.
În cultura populară Nutella a devenit un aliment iconic și este iubit în întreaga lume.
Deși clasificată din punct de vedere tehnic că un topping pentru desert, Nutella este, de asemenea, folosită în mod obișnuit alături de alimentele de la micul dejun, cum ar fi vafe, clătite, pâine prăjită sau covrigi. Oamenii folosesc acest preparate în diverse rețete, de la prăjituri și clătite până la sandvișuri și brioșe.
Poate că mulți ne-am întrebat cum se păstrează Nutella în dulap sau în frigider? Potrivit producătorului italian, Nutellei nu-i place frigul. Prin urmare, trebuie păstrata la temperatura camerei.
Care este durata de valabilitate a Nutellei? Nutella poate fi folosit timp de 12 luni de la dată fabricației. Dar oricum, cu siguranță va fi mâncat mult mai repede decât atât.
Istoria Nutellei este fascinantă. Nutella a fost creată în Italia în anii 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În acea perioadă, cacaoa era rară și scumpă, așa că un cofetar italian numit Pietro Ferrero proprietarul unei brutării din Albă, Piemont (o zonă cunoscută pentru producția de alune), a dezvoltat o pastă de ciocolată care să conțină mai puțină cacao și mai multe alune. Aceasta a fost denumită inițial “Pasta Gianduja” și a devenit populară în Italia.
Ferrero a început să vândă o versiune mai cremoasă în anul 1951, pe care a denumit-o “Supercrema”.
Fiul lui Pietro Ferrero, Michele Ferrero, a preluat afacerea și a continuat să dezvolte produsul. În 1964, a lansat Nutella, o versiune îmbunătățită a Pastei Gianduja. Nutella a devenit rapid un succes internațional și a captat inimile multor oameni.
Senatorul francez, Yves Daudigny, a propus în 2012 o creștere a taxei pe uleiul de palmier de la 100 de euro la 400 de euro per tonă metrică. Uleiul de palmier este unul dintre principalele ingrediente ale ciocolatei Nutella, astfel că taxa a fost numită de către media “taxa Nutella”.
Pe data de 14 mai 2014, serviciul poștal guvernamental italian “Poște Italiane” a emis un timbru “Nutella” pentru a comemora 50 de ani de existență. Timbrul care costa70 de eurocenți a fost realizat de către Institutul Poligrafic și Monetaria de Stat Italiană și prezintă un borcan de Nutella pe un fundal auriu.
Nutella este produsă în diverse zone din întreaga lume, iar fiecare linguriță ne aduce o bucată din această poveste dulce și delicioasă.
Pe piață Americii de Nord este produsă într-o fabrică din Canada, în Brantford, Ontario. Mai recent, a fost deschisă o nouă fabrică în San Jose Iturbide, Guanjuato, Mexic. Pentru Australia și Nouă Zeelandă, “Nutella” a fost produsă în Lithgow, New South Wales încă de la sfârșitul anilor 1970.
Două din patru fabrici Ferrero produc “Nutella” în Italia – în Albă, Piemont și în Șanț’Angelo dei Lombardi, Campania.
În Franța există o fabrică în Villers-Ecalles, iar pentru Europa de Est și Africa de Sud, produsul este realizat în Varșovia, respectiv în Manisa. Pentru piață germană “Nutella” este produsă în fabrică din Stadtallendorf, deschisă încă din 1956.
Ca o curiozitate, există chiar și cafenele tematice Nutella în unele orașe.Unde pot merge la o cafenea Nutella? Fererro a deschis Nutella Cafes în New York City și în Chicago, Illinois, în SUA.
Astăzi, Ziua Internațională a Nutella este sărbătorită pe 5 februarie. Nutella, cu fiecare linguriță, ne aduce mai aproape de o poveste dulce și delicioasă. Așadar, să ne bucurăm de Nutella în toate formele ei și să împărtășim această pasiune cu restul lumii!