10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriInternS-au scumpit lumânările! Preoții din București și Ilfov au fost puși să...

S-au scumpit lumânările! Preoții din București și Ilfov au fost puși să facă inventarul

Cu trei luni înainte de Paște românii au parte de o nouă scumpire, cea a lumânărilor. O scumpire care îi afectează cu precădere pe seniori, pensionarii fiind cei care umplu bisericile la fiecare slujbă.

Biserica „a indexat” prețul lumânărilor cu indicele inflației

„Cadou” otrăvit înainte de sărbătorile Pascale din partea mai-marilor BOR. De câteva zile la mai toate bisericile din București și din Ilfov prețul lumânărilor a cresut brusc, în medie cu 25%. Așa s-a întâmplat și cu un an în urmă, când la început de februarie 2023 prețul lumânărilor a fost „ajustat” la rata inflației.

Și cine nu cumpără câteva lumânări atunci când se duce la biserică? Sunt pline locurile special amenajate unde sunt puse lumânările aprinse, atât la „vii” cât și la „morți”. La fel de repede pe cât sunt aprinse, la fel de repede dispar. Nu există lăcaș de cult în care să nu existe o persoană care asta face: adună lumânările, chiar dacă acestea încă mai ard.

La Biserica Sfântul Nicolae-Pantelimon, din orașul Pantelimon, Ilfov, de exemplu, până la 1 februarie cea mai ieftină lumânare se vindea cu 0,75 lei, însă de vineri, 2 februarie, aceeași lumânare costa 1 leu. Imediat după ce săvârșise slujba Sfântului Maslu, unul dintre preoți umbla cu un catastif impunător în brațe și părea abătut. Motivul: trebuia să facă inventarul la „marfă”, se schimbaseră prețurile.

Aproximativ aceleași prețuri sunt afișate la mai toate lăcașele de cult din Capitală. La o biserică „de cartier”, întrebată de ce s-au scumpit lumânările, doamna care se ocupa de vânzare a spus simplu: „Dar ce nu s-a scumpit în țara asta?”

O diferență de numai 25 de bani poate părea neimportantă, însă bănuț cu bănuț se adună la cutia milei creștinești.

Fabricile de lumânări susțin o bună parte din cheltuielile bisericești

În funcție de categoria lăcașului de cult, prețurile pot fi considerabil mai mari. La mânăstiri, de exemplu, cea mai ieftină lumânare se vinde cu 1,5 lei, față de 1 leu, la bisericile dintre blocuri.

Am constatat acest lucru tot vineri 2 februarie, la Mânăstirea Radu Vodă. La orele 17.00 aceasta părea neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși veniți să asiste la slujbă. Pe laturile principalei alei de acces, dar și la troița Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aflată în spatele clădirii principale ardeau sute de candele. Lumânărarul era plin și un tânăr (probabil student la teologie) aduna cu mâinile goale lumânările, majoritatea arse până la jumătate. 1,5 lei costa cea mai ieftină lumânare, iar stocul din interior era aproape epuizat.

Ceara este scumpă și Biserica face bani buni din comerțul cu lumânări, mai ales că, legal, deține monopolul în materie de fabricare și comercializare a acestora.

Conform informațiilor extrase dintr-un articol publicat în ziarul oficial al Patriarhiei, „Lumina”, în programul unei singure zile, în atelierul de lumânări al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se prelucrează în jur de 800 de kilograme de ceară, ceea ce înseamnă că pe parcursul unui an se ajunge la aproape 200 de tone, iar firele de bumbac utilizate ar putea înconjura cel puţin o dată Pământul.

Și chiar dacă banalele lumânări s-au scumpit, cu siguranță că diferența de 25 sau 50 de bani nu îi va opri pe credincioși să aprindă lumânări pentru cei vii, dar şi pentru sufletele celor adormiţi, ori să vină la Învierea Domnului cu o candelă, să ia lumină.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments