16.5 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
StiriInternPericol major de inundații în mai multe zone din țară. Autoritățile sunt...

Pericol major de inundații în mai multe zone din țară. Autoritățile sunt în alertă maximă

În contextul actual, în care meteorologii au anunțat căderi mari de apă în următoarele zile, iar pe Dunăre este prevăzută o viitură de proporții, Institutul Național de Hidrologie si Gospodărire a Apelor (INHGA) a transmis astăzi o avertizare de pericol de inundații către mai multe instituții care au responsabilități în cazul unor situații extreme.

Au fost atenționate următoarele entități: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Siret, Prut–Bârlad şi Dobrogea-Litoral. Ba chiar și la presă fac apel cei de la INHGA pentru a difuza atenționarea hidrologică.

Sunt vizate fenomene precum scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Bazinele hidrologice ce vor fi afectate sunt Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crișul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut și râurile din Dobrogea.

Perioada critică estimată de hidrologi este chiar începând de astăzi, 28.09.2024 ora 18:00  până în data  de 30.09.2024 ora 24:00.

Autoritățile sunt pregătite pentru ce este mai rău, însă lipsa lucrărilor de regularizare a cursurilor de apă va pune mari probleme, mai ales că albiile multor cursuri de apă sunt deja colmatate.

„Și acum ne uităm cu foarte multă atenție la ceea ce se întâmplă la Galați din două motive. Pe de o parte, cursurile de apă sunt colmatate de viituri. Avem, la o primă estimare, peste 100 km de curs de apă ce necesită fie regularizare, fie decolmatare. Asta înseamnă că acele secțiuni nu sunt la fel de pregătite cum erau acum o lună, spre exemplu, să preia un volum de apă semnificativ. Asta e o chestiune care, pe de o parte, ne face să fim atenți. Pe de altă parte, solul este oricum suprasaturat atât în județul Galați, cât și în restul României. Cu excepția sudului Olteniei, avem avem sol suprasaturat. Pe toate prognozele meteorologice se pare că în județul Galați nu vom avea situații comparabile cu ceea ce s-a întâmplat în ceea ce privește volumul precipitațiilor…

Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est. Din acest motiv suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut – Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați. Nu suntem neapărat îngrijorați cu ceea ce se întâmplă pe Dunăre. Viitura de pe Dunăre o vom gestiona așa cum am comunicat în toată această săptămână. Însă, pe cursurile interioare și mai ales pe pe afluenții de rang inferior, pe aceste cursuri de apă mai mici, diferite pâraie, există riscuri de inundații în cazul cursurilor interioare de apă”, a declarat vineri seară ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Digi 24.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE