2.3 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025
spot_img
DiversePeste 7.000 de români se nasc anual din rândul mamelor minore

Peste 7.000 de români se nasc anual din rândul mamelor minore

- Advertisement -

Peste 7.000 de români vin anual pe lume din mame minore, avertizează Asociația Salvați Copiii.

Organizația Salvați Copiii a tras miercuri, 17 ianuarie, un puternic semnal de alarmă cu privire la numărul în creștere al copiilor născuți din rândul mamelor minore.

Potrivit sursei citate, în fiecare an, peste 7.000 de copii români se nasc din mame minore. Mai mult, aproape 1.200 dintre aceste mame minore sunt la a doua sau chiar a treia naștere.

În plus, unu din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, România fiind statul membru al Uniunii Europene cu cel mai scăzut nivel de participare în educație la vârsta finalizării învățământului obligatoriu,  81%.

Dar problemele grave nu se opresc aici, fiindcă peste jumătate de milion de copii au avut recent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Asta în timp ce, în mediul rural, rata mortalității infantile continuă să fie sensibil mai ridicată în comparație cu mediul urban (6,5 la mie versus. 4,2 la mie).

În aceste condiții,  Organizația Salvați Copiii atrage atenția Guvernului României că este nevoie de politici sociale integrate, care să restabilească imediat dreptul tuturor copiilor la sănătate și educație de calitate și în condiții de echitate.

În opinia reprezentanților de la „Salvați Copiii”, guvernanții trebuie să ia urgent măsuri în mai multe direcții, de la combaterea sărăciei și excluziunii sociale, la egalarea, pe cât posibil a  diferențelor generate de mediul de locuire. În acest din urmă caz, datele statistice din 2022 indică în continuare mari decalaje, de la un nivel de 18,9%, în marile orașe, la 30,8% în orașele mici și 47,9% în mediul rural.

Asociația insistă asupra faptului că au devenit din ce în ce mai prezente efectele sărăciei și inflației asupra traiului zilnic, mai ales în cazul familiilor cu copii. Spre exemplu, numărul familiilor care-și permit, măcar o dată la două zile, o masă cu pește, carne sau proteină vegetală echivalentă e în scădere, crescând însă cifrele care reflectă contrariul, de la 19,2%  în 2021 la 22,1%  în 2022.

În rândul familiilor cu trei copii situația a ajuns să fie de-a dreptul dramatică, peste o treime dintre acestea (37,7%) dintre acestea neputându-și permite o hrană adecvată în 2022, față de 17,5% în 2019 și 23,6% în 2021.

Asociația face referire și la datele conform cărora peste un sfert dintre familiile cu trei sau mai mulți copiii nu își permit să mențină locuința adecvat încălzită. Și în acest caz dramatică a devenit situația multora dintre familiile cu minim trei copii, acolo unde numărul celor care nu-și permit luxul încălzirii s-a dublat în doar 12 luni, de la 13,3% în 2021 la 27,4% în 2022.

- Advertisement -
Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE