18.5 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
StiriLifestylePlanta miserioasă pe care Cleopatra o folosea în ritualurile de înfrumusețare

Planta miserioasă pe care Cleopatra o folosea în ritualurile de înfrumusețare

Negrilica, o plantă deosebit de valorizată și utilizată încă din perioada antichității, a captat atenția numeroaselor civilizații străvechi. A cucerit-o pe frumoasa Cleopatra despre care se spune că o folosea în ritualurile de înfrumusețare. Chiar și Tutankhamon a îndrăgit-o, ba mai mult, a luat-o cu el și în mormânt!

Primul document scris care face referire la această plantă prețioasă este găsit în Vechiul Testament, în cartea profetului Isaia, la versetele 28:25 și 27.

Despre regina Cleopatra se spune că folosea uleiul de negrilică în ritualul său îngrijire, pe care îl aplica atât pe ten, cât și pe părul său negru. Un studiu publicat în revista “Phytotherapy Research” confirmă că negrilica are, într-adevăr, proprietăți antioxidante.

Hipocrate, considerat părintele medicinei, a recunoscut puterea negrilicii (Nigella sativa) în tratarea afecțiunilor hepatice și a dezechilibrelor metabolice. În medicina islamică, negrilica era menționată în toate tratatele de la acea vreme, fiind denumită “barakah”, termen care semnifică “semințe binecuvântate”. Aceste referințe istorice atestă importanța și reputația impresionantă pe care negrilica a deținut-o de-a lungul timpului.

Planta misterioasă pe care Tutankhamon a luat-o cu el în mormânt

Descoperirea mormântului unuia dintre cei mai enigmatici faraoni ai lumii a dezvăluit nu doar bogăția și splendoarea unei civilizații vechi, ci și un secret înrădăcinat în plantele care au jucat un rol crucial în ritualurile funerare. Negrilica, această plantă miraculoasă, a fost asociată cu îngrijirea și conservarea corpului lui Tutankhamon.

Proprietăți antiinflamatorii

Negrilica, o plantă valoroasă folosită de secole, reprezintă un remediu eficient în tratarea afecțiunilor inflamatorii precum astmul, bronșitele și reumatismul. Semințele de negrilică sunt bogate în diverse compuși precum glucidele, lipidele, proteinele, uleiul volatil, taninul, flavonoidele, saponinele și steroizii. Printre aceștia, nigelona deține un rol important în combaterea inflamațiilor. Aceasta nu doar că ajută în tratarea afecțiunilor inflamatorii, dar elimină paraziții intestinali și prezintă proprietăți vasodilatatoare cerebrale și antitumorale.

Tratează infecțiile

Semințele de negrilică sunt utile și în tratarea infecțiilor, alergiilor și bolilor cronice, datorită prezenței elementelor esențiale pentru organism precum Omega-3, Omega-6 și acizii grași esențiali. Aceste substanțe contribuie la protejarea organismului împotriva formării tumorilor și previn apariția litiazelor. Negrilica are, de asemenea, efecte benefice în scăderea glicemiei, fiind utilă pentru persoanele diabetice.

Efect benefic asupra sistemului nervos

Prin acțiunea sa asupra sistemului nervos central și a creierului, negrilica oferă beneficii remarcabile, inclusiv efecte antidepresive și anxiolitice. Aceasta contribuie la îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare, fiind recomandată în special elevilor și studenților care se confruntă cu surmenaj fizic sau intelectual. De asemenea, prezintă proprietăți neuroprotectoare și ajută în prevenirea leziunilor cerebrale cauzate de ischemie.

Negrilica, folosită pentru a da gust brânzeturilor

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, negrilica (chimenul negru) reprezintă și un condiment excelent, folosit în bucătăria tradițională și modernă. Semințele măcinate ale acestei plante adaugă un gust ușor afumat, amărui și iute preparatelor culinare, cum ar fi aromatizarea brânzei telemea sau condimentarea mâncărurilor de legume. Aroma lor este destul de asemănătoare cu oregano.

Contraindicații

Este important de menționat că tratamentul cu semințe de nigrilică prezintă anumite contraindicații. Dozele mari de semințe pot fi toxice pentru organism și, din acest motiv, trebuie administrate doar sub supravegherea și recomandarea medicului. De asemenea, aceste semințe nu ar trebui administrate copiilor și femeilor însărcinate, deoarece pot provoca contracții uterine.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments