16.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024
Google search engine
EDITORIALPresa de ieri și de azi. Mi-e dor și doare

Presa de ieri și de azi. Mi-e dor și doare

‘Este greu să vorbești despre starea presei de astăzi. Ar fi, așa la o prima mână, ca și cum ai vorbi despre tratarea dependențelor. Doare și se vindecă greu. Te întorci mereu la locul faptei, unde, cândva, condeiul avea altă greutate, iar legitimaţia unui gazetar valora aur.

Nu poți să vorbești despre misiunea jurnalistului – odinioară, numit, fără echivoc, câinele de pază al societății – fără să pornești în căutarea ziarelor pierdute. Hârtia, prospăt ieșită din tipar, când îți căutai cu inocența școlarului din prima bancă articolul printre paginile ziarului.

Mi-e dor și doare. Mi-e dor să alerg, cu rucsacul în spate spre oamenii tuturor și ai nimănui. Spre povești neștiute, până la întâlnirea predestinată cu jurnalistul potrivit la locul potrivit. Când scriu aceste rânduri, pe ecranul televizorului breaking-news-urile par că nu se mai termină. Știri politice, economice, calamități, schimbări climatice, cutremure, mondenități. Totul se întâmplă cu o viteză amețitoare.

Mâinile ni se plimbă nebune pe tastatura laptopului. Să dăm primii, este gândul care încolțește în mintea gazetarului de astăzi. Primii spre ce? Nu ai prea mult timp de gândire, căci telefoanele sună într-una, iar în redacție este nebunie curată. Nu este timp, vine peste noi un alt breaking news.

Sau nu?

O știre, publicată în 2020, îmi contrazice teoria. Citez:“Talk-show-ul de 72 de ore susținut de Alexandru Răducanu la Canal 33 România a fost certificat de Guinness World Records.”

Citesc mai departe și aflu că “în zilele de 14, 15 și 16 martie, Alexandru Răducanu, jurnalist, editor, scriitor, psiholog și fondator al Canal 33 România, a susținut un talk show care a acoperit 72 de ore și 18 minute de emisie live, neîntreruptă, în care a realizat interviuri cu peste 100 de invitați de top.”

“Acest talk-show a fost, pentru noi toţi, un test, o lecţie, o demonstraţie că atunci când trecem prin momente foarte dificile, când ne este foarte greu, când mintea ne spune că nu mai putem, sigur mai putem. Putem face lucruri mari, dacă ne propunem, fiecare dintre noi. Ne putem depăşi limitele”, a explicat la acea vreme, Alexandru Răducanu.

16 martie 2020, sărbătorind 3 ani de Canal 33 prin doborarea Guinness World Record pentru Cel mai lung talk show din lume – peste 72 de ore, 100 de invitaţi şi un singur moderator, fondatorul Canal 33, Alexandru Răducanu.

Test. Lecție. Depășirea limitelor. Încă mai putem, nu-i așa? Încă mai avem răbdare să ascultăm neîntrerupți, de niciun breaking news, poveștile? Încă mai putem face lucruri mari cu puterea condeiului sau cu forța cuvântului? Încă mai există speranţă?

Am dus presa în Cartea Recordurilor. Și ce dacă vine peste noi un alt breaking news? Povestea merge mai departe.”

Articol de Maria Liliana OŞCA, antreprenor, realizatoarea emisiunii Poveşti de succes din România, difuzata live, in fiecare marţi de la ora 18.00

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments