22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiversePrima victorie pentru Nikki Haley, în cursa republicană pentru Casa Albă!

Prima victorie pentru Nikki Haley, în cursa republicană pentru Casa Albă!

Fosta guvernatoare a Carolinei de Sud și singurul contracandidat republican al lui Donald Trump pentru prezidențialele din luna noiembrie, Nikki Haley, a câștigat duminică, 3 martie, prima ei confruntare în cursa pentru nominalizarea prezidențială.

Potrivit sondajelor de opinie, Halley a câștigat scrutinul din Washington, D.C., un loc unde Donald Trump nu a fost niciodată bine văzut de către electorii republicani. Victoria lui Halley e una dătătoare de speranțe, nu foarte mari însă, întrucât până la scrutinul din Washington ea nu a reușit să-l mai învingă vreodată pe Donald Trump.

Fostul ambasador al SUA la ONU ar fi obținut 63% din voturile primare, în timp ce rivalul său, doar 33%. În aceste condiții, Haley a obținut voturile celor 19 delegați ai Districtului la votul final al desemnării candidatului republican pentru cursa prezidențială.

De remarcat că Donald Trump nu s-a impus niciodată în districtul capitalei nord-americane, acolo unde în 2016, obține doar 14% din voturi la primarul de la Washington din 2016.

Marea încercare vine însă în ceea ce presa americană numește deja „Super Marțea”, întrucât la 5 martie electorii republicani din nu mai puțin de 15 state, cărora li se adaugă Samoa americană, vor organiza scrutine de nominalizare. Potrivit analiștilor, Donald Trump domină în aproape toate sondajele din aceste state și e de așteptat să obțină câteva victorii importante, dacă nu chiar decisive.

Până în prezent Donald Trump are asigurate deja voturi a 247 de electori, față de doar 43 ai lui Nikki Haley.

Pe 5 martie sunt în joc sunt voturile a 874 de electori, din totalul celor 2.429 cu care candidatul Partidului Republican, oricare ar fi acesta, trebuie să se prezinte la marea convenție ce-i consfințește candidatura și care va avea loc între 15 și 18 iulie, în acest an.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments