14.3 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
DiversePrimele pubele anti-urs vor fi instalate săptămâna viitoare la Băile Tușnad

Primele pubele anti-urs vor fi instalate săptămâna viitoare la Băile Tușnad

Primele pubele de gunoi anti-urs din România vor fi instalate vineri, 17 mai, la Băile Tușnad. Cele dintâi 16 pubele de acest gen au fost cumpărate în cadrul Proiectului – pilot „Siguranță pentru oameni – protecție pentru urși”, ce-și propune să transforme Băile Tușnad în primul oraș bear-smart din România.

Cele cinci modele de recipiente pentru deșeuri, special create pentru a nu atrage urșii, au fost fabricate și testate în Slovacia și au costat 57.000 de lei. Ele au fost achizitionate prin finanțarea oferită de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

Pubele de gunoi anti-urs din Slovacia au ajuns deja la Băile Tușnad / Sursă foto: Facebook

Deși utilizarea acestor pubele este simplă și intuitivă, specialiștii implicați în proiect au anunțat că se vor asigura că instrucțiunile de folosire vor fi înțelese de toată lumea, pregătind deja o serie de instrucțiuni detaliate pentru cei ce urmează să le folosească, atât localnici, cât și turiști. 

Coordonatorul echipei care s-a ocupat de acest proiect la Băile Tușnad, Istvan Imecs, susține că totul a plecat de la o idee a specialiștilor din Slovacia şi Cehia, care au avut realizat containere de acest gen, după ce, la rândul lor, au avut de-a face cu așa numiții urși-gunoieri, cei care caută mai nou de mâncare pe lângă casele oamenilor.

„Cehii și slovacii au fabricat sute şi sute de containere de acest fel, le folosesc inclusiv în parc şi în comunităţile din jurul Parcului Tatra, cu mult succes. Știm sigur că sunt rezistente şi pot fi folosite în zone unde sunt urşi, pentru că urşii nu vor avea acces la hrană, la deşeuri”, a declarat Istvan Imecs.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments