17.5 C
București
sâmbătă, 21 iunie, 2025
spot_img
StiriInternPrograme naționale de screening pentru sute de mii de femei aflate în...

Programe naționale de screening pentru sute de mii de femei aflate în situații vulnerabile

- Advertisement -

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș anunță demararea unor programe la nivel național dedicate combaterii cancerului de col uterin și al celui de sân. Este vorba de programe de susținere a femeilor din medii defavorizate, programe pentru care vor fi alocate aproape 150 de milioane de euro.

Câteodată Marcel Boloș mai vine și cu vești bune…

Screeningul reprezintă metoda prin care o persoană este investigată pentru a depista prezența cancerului de sân sau de col uterin înainte ca această persoană să aibă simptome de cancer. Practic, screeningul ajută la depistarea precoce a cancerului înainte ca acesta să ajungă într-un stadiu avansat.

„Cancerul de col uterin și cancerul de sân: două dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății femeilor. Din păcate, în multe cazuri, sunt descoperite prea târziu.

În România, aceste două forme de cancer rămân printre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor. Nu pentru că nu ar exista metode de prevenție. Ci pentru că accesul la ele este profund inegal.

Pentru femeile din medii vulnerabile, prevenția e adesea o necunoscută – testarea e scumpă sau departe, informațiile lipsesc, iar sistemul nu vine către ele.

Vă anunț că pregătim două apeluri, cu o alocare de peste 146 de milioane de euro prin Programul Sănătate, care să răspundă acestor nevoi”, a scris pe facebook ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene,  Marcel Boloș.

Acesta spune că vor fi finanțate, la nivel național, organizarea programelor de screening pentru cancerul de col uterin și cancerul de sân, cu accent exclusiv pe femeile aflate în situații de vulnerabilitate.

„Sute de mii de femei vor beneficia de screening, sprijin logistic, consiliere, însoțire și acces la tratament precoce.

Este un efort integrat, care va finanța rețele mobile, call-centere funcționale, centre de prevenție, formarea personalului medical și instrumente digitale moderne.

Apelurile sunt în acest moment deschise consultării publice, iar toate observațiile și propunerile venite din partea celor implicați – instituții publice, ONG-uri, profesioniști din domeniul sănătății sau administrației – sunt esențiale pentru a avea o intervenție relevantă și aplicabilă”, a mai precizat Marcel Boloș.

Conform instituțiilor medicale de specialitate, screeningul este recomandat femeilor cu vârsta între 40-44 de ani, cele cu vârsta între 45-54 de ani ar trebui să își programeze o investigație anuală, iar doamnele cu vârsta de 55 de ani și peste să solicite o astfel de investigație la interval de cel mult doi ani.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE