16.5 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
EDITORIALRadu Herjeu: „În idei, viziuni, strategii să ne batem, flăcăii mei? Nuuuu,...

Radu Herjeu: „În idei, viziuni, strategii să ne batem, flăcăii mei? Nuuuu, în diplome, Măria Ta!”

Se apropie acea perioadă a cincinalului în care tăt poporul se împarte în triburi, tabere, găști și grupuri…De fapt, asta se întâmplă zilnic, în funcție de scandalul dospit de media și rostogolit pe ”site-urile de socializare”, până la instituirea tribunalelor populare și decretarea sentinței sau consumarea subiectului prin plictiseală și scăderea audienței. Doar că, acum, vine iar momentul în care toți ne votăm președintele care să ne ducă pe cele mai înalte culmi de progres și prosperitate. Mă rog, pentru cei tineri, asta ”făcea” Ceaușescu și cam asta așteaptă majoritatea românilor de la orice locatar al Palatului Cotroceni. Chiar dacă nu-i intră în atribuții mai nimic din ce se laudă că va face și din ce îi impută apoi electorii că n-a făcut.

Deci, alegem ”șeful statului” și, ca de obicei, cel mai probabil va câștiga un cetățean pentru motive care nu prea au legătură cu capacitatea reală de a îndeplini responsabilitățile funcției. Iliescu a câștigat, prima dată pentru că ne scăpase de Ceaușescu, a doua oară pentru că s-a bătut cu Vadim. Constantinescu a învins pentru că nu era Iliescu și credea în D-zeu. Băsescu a răzbit o dată pentru că Năstase vâna și era arogant, în timp ce el era alcoolic și afemeiat, a doua oară pentru că Geoană va da sarea și poșta lui Voiculescu, bașca a mai și fost la Vîntu cu o seară înainte. Iohannis a ajuns șef pentru că Ponta era… arogant (presupun că până și votanții neamțului râd acum) și, desigur, nu i-a lăsat pe diasporeni să voteze. Iar el era neamț și… cam atât. A doua oară, Dăncilă n-a știut aria cercului, deci…

Ei bine, și acum ne pregătim de o luptă pe viață și pe moarte în idei, principii, viziuni, strategii, în care vor conta echilibrul, înțelepciunea, verticalitatea, experiența reală, capacitatea de a se înconjura de profesioniști, talentul de mediator… Hai, nu râdeți, vă rog mult! De unde știți că nu va fi așa? Mai ales c-a-nceput bine. Cu bătălia în diplome și în note de absolvire la BAC, la facultate, la cursul de croșetat. Pentru că românii sunt niște avizi de școală. Niște erudiți. Ei învață nonstop de dragul de a ști, de a fi în fiecare moment cea mai bună variantă a lor. Și, normal, sunt morți după hârtii care să certifice toate acestea. Orice concursuț comunal livrează așa ceva. Că doar dau bine la CV, la șezătorile de sâmbătă seara și la postările pe net.

Câte scandaluri am avut eu la LicArt (Festivalul Național de Arte pentru Liceeni) că nu eliberam ”diplome de participare” celor peste 1500 de înscriși și, mai ales, profesorilor acestora. Ca și când simpla completare a unui formular pe un site ar binemerita un petec de hârtie care s-o ateste. Și, în general, suntem o societate care nu evaluează omul, ci ”cantitatea” de recunoașteri din partea celorlalți, neapărat în formă tipărită, cu ștampilă și antet. Nu prea contează cine sunt aceștia, dar dacă dau multe Like-uri pe FB, sunt în regulă. Și dacă vreun poet de mâna a 5-a, șef de juriu, dă o diplomă unui poet de mâna a 7-a, lumea literaturii se îmbogățește considerabil. Iar orice absolvent, neapărat cu patalama, al unui curs de băgat computerul în priză devine IT-ist și are dreptul la scutirea de impozit.

Multă energie a fost consumată în utlima vreme pentru a da drumul noului bulgăre spre valea în care cetățenii așteaptă să li se dea un semn pe cine să pună ștampila. A început timid, cu suspiciunile că actualul premier nici n-a luat Bacalaureatul, de fapt, sau, dacă a făcut-o, s-a-ntâmplat la mulți ani după liceu și, oricum, cu notă minusculă. Încet, încet, subiectul a acaparat scena publică. Și Ciolacu și consilierii și-au dat seama că, la un moment dat, va trebui să răspundă. De ce nu a făcut-o din start, pentru a opri atacurile, nu știu, dar eu nu sunt politician și nici sfătuitor de vreunul, așa că… Ei bine, a spus omul că nu-și mai aducea aminte cu ce medie a absolvit BAC-ul și a căutat în hârtii. 7,03. Văleu, să te ții! Cum adică nu-și amintea? Astea sunt povești. Și cum 7,03? Păi asta e notă de premier care se vrea președinte?

În primul rând, eu recunosc spășit că habar n-am cu cât am luat BAC-ul. Nici cu cât am intrat la facultate. Nici cu cât am terminat-o. Și nici nu mi-au folosit vreodată mediile acelea la ceva. Iar nota lui? Hai să fim serioși. 7,03 de acum 38 de ani înseamnă cam 12 azi, dacă e să comparăm gradele de dificultate ale probelor.

Sigur că atacurile au venit mai ales din zona elitistă a patriei, cea care până mai ieri se simțea reprezentată de USR, dar acum e ușor confuză, nu prea știe în ce zi e bine să meargă la biserică și în care la Untold. Zona aceea căreia îi miroase orice nu are trei Mastere și două Doctorate, peste licența la Oxford, Sorbona sau Harvard. Nu contează că unii dintre ai lor au demonstrat fix nimic atunci când au avut responsabilități ca primar sau ministru sau parlamentar, în pofida muntelui de lauri academici. Ei bine, după ce au ținut să convingă poporul că media la Bac e vitală pentru a fi un președinte bun, s-au trezit cu publicarea notelor candidatei lor la finalizarea unei facultăți private neacreditate, la mulți ani după absolvirea liceului. Care, pe mine, ca și în cazul lui Ciolacu, nu mă interesează deloc. Dar pe ei ar cam trebui să da. Pentru că sunt sensibil mai mici decât ale celei pe care n-o scoteau din ”proastă” acum 5 ani. Mă rog, nu e ca și cum ei nu ar fi campioni la dubla măsură.

La câți oameni cu multă școală și multă prostie și/sau ticăloșie am văzut, la câți incompetenți cu atestate fățoase au ocupat poziții publice, la câți impostori au păcălit națiunea cu rezultatele lor la olimpiade, zău dacă mă interesează notele, mediile și hârtiile. Iar sfada în jurul lor e ușor penibilă și arată nivelul de maturitate și ipocrizie al unei părți a populației. Norocul ei că nu îi eliberează nimeni vreo diplomă pentru asta, să și-o pună pe perete!

Radu Herjeu
Radu Herjeuhttp://canal33.ro
Jurnalist cu peste 23 de ani de experienţă în presa scrisă, radio şi televiziune, premiat cu Diploma „Distincția Culturală” al Academiei Române, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului şi fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism-Filosofie din cadrul Universităţii Spiru Haret, Radu Herjeu este dramaturg şi autor a 8 volume de versuri, dramaturgie, publicistică, analize şi interviuri.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE