Ori de câte ori are ocazia, premierul Marius Ciolacu nu uită să reamintească ce soartă va avea în curând industria jocurilor de noroc. Așa că se vorbește tot mai insistent în piață despre scoaterea din localități a sălilor de jocuri de noroc. Există însă și un mic detaliu, de care trebuie ținut cont: dacă legea va fi adoptată în forma avizată la Senat un cuvânt greu de spus îl vor avea primarii și președinții de Consilii Județene, cei care vor decide cine va putea funcționa și cine nu.
Ambițios, premierul Marcel Ciolacu ne tot anunță că nu a renunțat la lupta cu industria jocurilor de noroc.
„Am majorat taxele de 10 ori. Toți aveau firme înregistrate în Transnistria, să nu plătească taxe. Am spus clar că în localitățile cu o populație mai mică de 15.000 de locuitori nu au ce căuta păcănelele. Vorbim de 3.000 de localități. Bea săracul om trei țuici și o bere și se apucă și pierde tot salariul la păcănele… Mulți mi-au spus să nu mă pun cu jocurile de noroc. Ete, că mă pun. Să mă amenințe în continuare, nu mi-e frică de cei care mă amenință. Nu mă opresc”, a declarat zilele trecute premierul, la televiziunea publică.
Proiectul în sine este demn de toată lauda. Sunt prevederi care lovesc serios în interesele industriei jocurilor de noroc. Printre acestea, reducerea numărului de licențe, acestea urmând a fi acordate în așa fel încât să nu existe mai mult de un punct de lucru la 20.000 de locuitori. În plus, numărul de aparate va fi redus de la maxim 75, cât este prevăzut în prezent, la 20. Chiar și publicitatea va fi drastic limitată, iar amenzile vor fi uriașe pentru firmele care nu vor respecta noile reglementări.
Există,însă, un anumit aspect pe care legiutorii ori se fac că nu îl văd, ori îl pun în practică intenționat. Sunt voci – și nu puține – care spun că șefii UAT-urilor vor decide discreționar cine va putea funcționa și cine nu.
Av. prof. habil. dr. Marius Pantea, fost director general al Direcției Generale de Autorizare a Jocurilor de Noroc până în luna iunie a acesui an, susține că „prin ultimul proiect de act normativ emis de Senat se dă mână liberă structurilor locale pentru avizarea jocurilor de noroc în UAT-uri”.
„Nu vorbește nimeni de faptul că la nivel local, parte din persoanele din conducerea autorităților locale (primării, consilii locale și județene) dețin spațiile în care se exploatează prin asociere în participație celebrele păcănele, și atunci cum se vor obține în regim concurențial aprobările pentru această activitate? Oare vor căpăta și păcănelele culoare politică?”, adaugă același Marius Pantea.
La mijlocul lunii septembrie, Senatul a aprobat proiectul de lege care prevede ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate la peste 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor, sau comunelor, urmând a fi complet interzise în localitățile cu mai puțin de 15.000 delocuitori. Ultimul cuvânt îl au deputații, Camera Deputaților fiind for decizional. Ulterior, dacă va fi promulgată și de președintele țării, legea va fi publicată în Monitorul Oficial, iar sălile de jocuri de noroc vor avea 60 de zile pentru a se conforma.