Ayatollahul Kahmenei, Liderul Suprem, nu conduce o sectă sinucigaşă. Promisa răzbunare a morţii lui Ismail Haniyeh, şeful Biroului Politic al Hamas, asasinat la Tehran, ţine în suspans o lume întreagă şi o va mai ţine, dar Iranul nu va intra într-o confruntare armată deschisă cu Israelul, câtă vreme acesta din urmă are susţinerea puterilor occidentale şi în primul rând a Statelor Unite, care şi-a întărit în ultimele zile prezenţa militară în zonă.
Este un semnal puternic de descurajare din partea Washingtonului, semnal care a funcţionat, după atacul barbar al Hamas din 7 octombrie, atât pentru Iran cât şi pentru cel mai potent proxy al său, Hizballah.
Cea mai recentă provocare directă a coaliţiei conduse de premierul Netanyahu pune la grea încercare “răbdarea strategică” a regimului ayatollahilor, în încercarea de a evita un război cu Israelul, pe care nu şi-l doresc, pentru că nu îl pot duce. Dar fiindcă trebuie să “îşi spele onoarea”, Iranul este obligat, în afara retoricii, să inventeze o modalitate de rezolvare a problemei, poate chiar mai reţinută din punct de vedere militar decât cea din aprilie, în care rachetele şi dronele sale au fost interceptate cu succes de Iron Dome, dar şi de un “scut” americano-britanico-franco-iordanian.
Vorbind pe 24 iulie în faţa Congresului Statelor Unite, prim ministrul Isrelului a pronunţat de 27 de ori numele Iranului, exprimând explicit dorinţa de a zdrobi ceea ce a numit “Axa Răului” (trimitere la formula preşedintelui George W. Bush, prin care instituia războiul împotriva terorismului) – “Axa de Rezistenţă”, cum o numesc iranienii care au construit-o cu combatanţi non-statali şi o susţin.
E limpede că obiectivul lui Netanyahu nu e un acord de pace în Gaza, care ar linişti măcar o vreme spiritele înfierbântate din Orientul Mijlociu, tocmai pentru că un astfel de pas ar conduce spre singura soluţie: un stat palestinian. Soluţie inacceptabilă pentru extremiştii din coaliţia de la guvernare şi nu numai.
Depinde de Administraţia Biden să găsească o formulă convenabilă de a tempera zelul (discursiv) vindicativ al Iranului, oferindu-i oarecare satisfacţie. Oricum, armata regulată iraniană (foto, bătând pas de defilare) nu va fi angajată într-un război dinainte pierdut.