20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternRecord național! Peste 2.500 de șoferi Bolt și Uber depistați că lucrau...

Record național! Peste 2.500 de șoferi Bolt și Uber depistați că lucrau fără contracte de muncă la Timișoara

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș (ITM) a stabilit un nou record în materie de amenzi pentru persoanele care lucrează „la negru”. Controalele au vizat firmele care au în obiectul de activitate transportul alternativ de persoane.

Firmele de ridesharing au fost prinse pe picior greșit la Timișoara

ITM Timiș a efectuat în perioada 1 martie – 25 mai 2024 o amplă acțiune de control la societățile care angajează șoferi de ridesharing.

S-a lăsat cu jale mare: amenzi în cuantum de 4.833.500 de lei pentru 2.549 de șoferi Uber și Bolt depistați fără contracte individuale de muncă.

Au fost verificate 70 de societăți și au fost depistate 2.549 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. Conform prevederilor din Codul Muncii, ITM a sancționat aceste fapte cu 82 de sancțiuni în valoare totală de 4.833.500 lei. Din totalul acestor sancțiuni, 42 de amenzi, în valoare de 4.800.000 de lei au fost aplicate pentru cele 2.549 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. Alte șapte amenzi în valoare de 33.500 de lei s-au acordat pentru alte neconformități constatate, cum ar fi: reprezentantul legal nu a pus la dispoziția inspectorilor de muncă documentele necesare efectuării controlului sau nu s-a prezentat la sediul ITM Timiș pentru control; inexistența evidenței timpului de muncă, cu ora de începere a activității și ora de sfârșit a activității; necompletarea registrului de evidență a salariaților cu toate elementele; lipsa dovezii înmânării unui exemplar din contractual individual de muncă; neacordarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Mare parte din firmele controlate mai fuseseră sancționate și în trecut pentru același gen de practici. În 2023 ITM Timiș a controlat 539 de societăți din domeniul transportului alternativ de persoane și a depistat 838 de șoferi de ridesharing care lucrau fără forme legale.

Menționăm că șoferii de transport alternativ au primit mesaje de avertizare atât de la Bolt cât și de la Uber că au termen limită data de 7 iunie pentru a încărca în aplicațiile respective contractul de muncă sau o declarație pe proprie răspundere, ori raportul de la Revisal. Cei care nu dovedesc că lucrează legal vor avea conturile suspendate și nu vor mai putea deschide aplicațiile prin intermediul cărora primesc comenzi de la clienți, respectiv Bolt sau Uber.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments