Plecarea lui Klaus Iohannis din fruntea statului a fost primită de mulți români ca o descătușare. După ani de mandat marcați de controverse, acuzații de inacțiune și un stil de conducere perceput de unii ca fiind distant și arogant, demisia acestuia deschide un nou capitol în politica românească. Într-o ediție specială la Canal 33, jurnalistul Robert Turcescu a analizat, alături de Alexandru Catalan și Vicențiu Popa, acest moment și a pus în lumină implicațiile sale asupra viitorului țării.
„Românii au simțit o ușurare când Klaus Iohannis a anunțat că pleacă din fruntea statului. El nu trebuia să fie acolo încă din momentul în care i s-a terminat mandatul din punct de vedere constituțional”, a declarat Turcescu.
Plecarea lui Iohannis, însă, nu este doar despre o persoană, ci despre un sistem întreg. Sentimentul de revoltă care a dus la acest deznodământ nu vizează doar un om politic, ci întreaga clasă conducătoare care, în ochii multora, și-a pierdut legitimitatea.
„Iohannis este cel mai arogant, cel mai slab președinte pe care l-a avut România. Nu a existat o catastrofă mai mare în fruntea statului român decât Klaus Iohannis”, a spus ziaristul.
Urmează o perioadă de tranziție care ridică multe întrebări. Cine va prelua conducerea interimară a țării? Vor fi organizate alegeri anticipate sau se va merge pe un scenariu constituțional clasic? Viitorul imediat este incert, dar o certitudine pare să fie faptul că populația nu mai acceptă compromisuri și soluții de moment.
„Vom avea un președinte interimar și vedem ce se întâmplă pe mai departe. Fie ne așteptăm la o reluare a turului doi al alegerilor prezidențiale, fie vom aștepta alegerile din luna mai”, a spus Turcescu.
Robert Turcescu declară că tensiunea populară nu se oprește doar la fostul președinte. Guvernul condus de Marcel Ciolacu este, de asemenea, contestat, fiind perceput ca o continuare a sistemului care a dus țara într-o criză profundă. În opinia multora, schimbarea trebuie să fie una totală, iar plecarea lui Iohannis ar trebui urmată de alte demisii la vârful puterii.
„Demisia lui Klaus Iohannis nu este suficientă. Revolta de astăzi și tensiunea socială pe care o vedem nu au fost îndreptate doar asupra lui Klaus Iohannis, ci asupra unui întreg sistem. Din acest sistem fac parte toate figurile prăfuite care sunt acum în funcții pe etajul de sus al politicii românești”, a declarat acesta.
Cine urmează? Este întrebarea pe care și-o pun românii în aceste zile. Dacă fostul președinte și-a dat demisia, de ce ar rămâne în funcție cei care au făcut parte din mecanismul puterii instaurat în ultimii ani? Legimitatea guvernului este serios pusă la îndoială.
„Ar fi nevoie de plecarea lui Ciolacu din fruntea Guvernului, pentru că este la fel de ilegitim și de imoral cocoțat în această funcție pe cât era și Iohannis. Nici Ciolacu, nici guvernul lui nu au legitimitate, de aceea toată lumea îi privește ca pe niște impostori politici. De ce ar mai rămâne ei dacă cel care i-a inventat a plecat prin demisie?”, susține ziaristul.
Invitatul în ediția specială este de părere că demisia lui Iohannis este un succes pentru români: „Urmează o perioadă de tensiuni puternice, pentru că oamenii au obținut o mare victorie. Iohannis nu a plecat pentru că risca să ducă România în haos. El a plecat exact ca Ceaușescu, în urma unei presiuni populare. Din fericire, de data asta fără violență. Iohannis a fost alungat de la Palatul Cotroceni, nu și-a dat demisia.”
Robert Turcescu aduce în atenție un aspect pe care nu toată lumea l-a vazut sau l-a luat în considerare. Ceea ce a declanșat decizia lui Klaus Iohannis de a pleca nu a fost, așadar, o alegere personală, ci un calcul pragmatic. Ziaristul declară că fostul președinte a fost pus în fața unei alegeri dificile.
„Crin Antonescu i-a transmis direct că dacă nu pleacă, riscă să fie demis, și dacă este demis, riscă să își piardă privilegiile de fost președinte. Aici l-a atins pe Klaus Iohannis. Când a înțeles că ar putea să fie demis și rămâne ‘nimeni în drum’, a decis să plece. Crin Antonescu a transmis asta din partea întregii coaliții: trebuie să plece”.
Urmărește întreaga discuție în clipul de mai jos: