22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseRomânia, la 20 de ani de la intrarea în NATO

România, la 20 de ani de la intrarea în NATO

România a marcat vineri, 29 martie, 20 de ani de la intrarea în NATO. Cu această ocazie, actualul șef de stat, Klaus Iohannis, a dat publicității unui comunicat oficial de presă pe această temă.

„Astăzi, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord. Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, și apoi arborarea drapelului național la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care țara noastră este legată prin atașamentul ferm față de valorile care stau la baza Alianței: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept. NATO este cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm. În cei 20 de ani de la aderarea României, numărul crizelor internaționale de securitate s-a înmulțit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Din 2004, țara noastră a contribuit la toate eforturile Alianței de asigurare a securității și a prosperității statelor membre”, se arată în mesajul prezidențial.

În opinia celui mai important reprezentant al statului nostru, „pentru România, apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării și ai dezvoltării noastre economice”.

„La două decenii după aderare, marcăm, totodată, rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securității și promovarea stabilității ca membru al NATO. Țara noastră a demonstrat că este un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și prin întărirea, alături de aliații din NATO, a securității la Marea Neagră. De-a lungul timpului, România și-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni și operațiuni NATO. Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoștință către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianța. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace și protejarea democrației. Angajamentul nostru continuu, susținut și dedicat, subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea și cooperarea sunt esențiale pentru a contracara amenințările și provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent. România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianța să devină mai puternică, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor”, se mai scrie în mesajul prezidențial.

De remarcat că în urmă cu două decenii, președinte al țării era Ion Iliescu, iar premier era Adrian Năstase. În ceea ce-l privește pe actualul șef de stat, Klaus Iohannis se afla la finele primului său mandat de primar al Sibiului, dintr-un total de patru.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments