22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
StiriInternUltima zi în care românii mai pot plăti cu 10% mai puțin...

Ultima zi în care românii mai pot plăti cu 10% mai puțin la impozitul pe terenuri și clădiri!

În afara cetățeanului-model care în fiecare an, în data de 3 ianuarie se înghesuie la ghișeele fiscului pentru a plăti impozitul pentru proprietăți, mai există și categoria românului-uituc, a celui care amână până în ultima zi orice plată, cu riscul de a uita și de a scoate apoi din buzunare mai mulți bani. Acestora din urmă le reamintim că până în ultima zi a lunii martie pot beneficia de o reducere consistentă.

Pensionarii sunt cei care în fiecare an stau la cozi imense pentru a plăti impozitele în chiar primele zile lucrătoare de după Revelion

Ultima zi în care puteți beneficia de o reducere de 10% pentru impozitul pe terenuri, clădiri sau autoturisme este 29 martie. Conform prevederilor legale, persoanele care achită impozitele în primul trimestru beneficiază de o reducere de 10 procente, deloc de neglijat în condițiile în care autoritățile locale au crescut substanțial taxele și impozitele, tot prin decizii „venite de la centru”.

Taxele au cunoscut în acest an o creștere de 13,8% iar majorarea reprezintă indexarea cu rata inflației, spun economiștii.

„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite. Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, citat de ProTV.

În acest an impozitul pe clădiri poate fi achitat ca și în 2023 în două tranșe egale, termenele de plată fiind 31 martie și 30 septembrie.

Impozitul pe clădiri se plătește în funcție de destinația acestora. Concret, o valoare are impozitul pentru clădirile rezidențiale, cele strict de locuit, și o alta pentru cele nerezidențiale, folosite în scop economic, de pildă sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc. Există și o a treia situație, în care un apartament este folosit atât ca locuință, cât și ca sediu social, caz în care se poate vorbi despre o clădire cu destinație mixtă, precizează avocatnet.ro.

În acest an apare însă și taxa pe lux. Astfel cei care au în proprietate mașini sau locuințe scumpe vor plăti mai mult decât restul românilor, însă în limite care să nu îi deranjeze prea mult la buzunare.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments