România va participa la cea de a 8-a ediție a Campionatelor Europene de Pangration Athlima, care se vor desfășura la Vilnius (Lituania).
Le uram mult succes sportivilor lotului național care au ajuns deja în țara organizatoare! Lotul României este format din:
COJOCARU NICOLETA – Conducator delegație
COJOCARU GHEORGHE – Antrenor principal
ENACHE NICOLAE ARLOND – Antrenor Secund
OBRETIN CONSTANTIN – Arbitru
EPURE NICOLAE DORIN – Arbitru / Sportiv
AL RADI ROBERT – Sportiv cu nevoi speciale
ASAN ELENA ALEXANDRA – Sportiv
NEAGU GEORGIANA – Sportiv
NICULAIES DENISA ANDREEA – Sportiv
PISTEA BRIANNA NICOLE STELA – Sportiv
SIMON CATALIN PETRU – Sportiv
GHIAUS ANDRU MIHAIL – Sportiv
TRASCA ROBERT GABRIEL – Sportiv
Gheorghe COJOCARU -Preşedinte Federaţia Română de Pangration Athlima, Antrenor Emerit Arte Marțiale
Pentru cei mai puțin familiarizați cu acest sport, precizăm că originile Pangration-ului se găsesc în tradițiile mitologice ale Greciei antice, conform cărora Heracles și Tezeu sunt inventatorii acestui sport, deoarece au folosit pentru prima dată tehnicile sale pentru a se confrunta cu Leul Nemea și, respectiv, Minotaurul.
Pangration a fost inclus între probele Jocurilor Olimpice din 648 î.Hr. și a constituit parte integrantă a tuturor competițiilor atletice majore și locale din perioada clasică și romană, din Italia până în Anatolia și de la Marea Neagră până în Egipt. Pangration a devenit cel mai popular sport al antichității datorită solicitărilor speciale pe care le impunea sportivilor, diversității pe care o oferea ca spectacol și entuziasmului pe care îl crea în rândul publicului. Aceste caracteristici sunt evidente în numele său antic, Pangration, care înseamnă literal „a domina total”. Se pare că niciun eveniment atletic nu era considerat suficient de important în antichitate dacă nu includea Pangration. Potrivit lui Aristotel, Leucar din Acarnania a finalizat regulile sportului. Metodele și tehnicile de Pangration au supraviețuit de-a lungul secolelor, iar disciplina a reînviat la nivel global după al Doilea Război Mondial.
Foto: @https://worldpangration.net/ și Federaţia Română de Pangration Athlima