14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
DiverseRomânia, prima în Europa în topul deceselor din cauze prevenibile și tratabile

România, prima în Europa în topul deceselor din cauze prevenibile și tratabile

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile și tratabile, dar și la finalul clasamentului în ceea ce privește prevenția, potrivit celui mai recent raport privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană în 2023.

Mai mult, potrivit datelor Eurostat, adică a Raportului Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană în 2023, dar și a Registrului Inegalităților în Cazurile de Cancer din Europa din 2023, precum și alte statistici europene, cancerul a devenit principala preocupare de sănătate în România.

Boala secolului, cum e denumit cancerul, a devenit o preocupare pentru toate segmentele de populație, indiferent de vârstă, gen, venit sau educație. Asta fiindcă fiecare al șaselea român decedat este răpus de cancer. Această boală a devenit a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19 % din totalul deceselor.

Conform celor mai recente date făcute publice de cei de la InfoCons, 34% dintre cetățenii români percep cancerul ca pe o problemă majoră de sănătate, dar nivelul de îngrijorare față de cancer este de 49%. Cancerul pulmonar și cel colorectal sunt cauzele principale ale deceselor evitabile cauzate de această boală la noi acasă.

Datele oficiale arată că principalele forme de cancer diagnosticate la bărbați la nivelul anului 2022 au fost cancerul de prostată (20%), cancerul pulmonar (15%) și cancerul colorectal (15%), în timp ce, în rândul femeilor, cancerul de sân ar fi principalul tip de cancer (28%), urmat de cancerul colorectal (12%) și de cancerul de col uterin (8%).

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments