Ciclonul Ashley și creșterea nivelului Dunării au pus pe jar conducerea ministerului Mediului, a celor de la Apele Române, dar și a autorităților locale din anumite zone. Mircea Fechet, ministrul Mediului a informat în legătură cu situația preconizată și a anunțat care sunt acțiunile de prevenire a unor noi dezastre, întreprinse chiar acum, în curs de derulare. Conform ultimelor prognoze, inclusiv Capitala va trece printr-o noua repriză de ploi abundente.
„Am avut astăzi (25 septembrie, nota red.), chiar înaintea ședinței de Guvern, o întâlnire lungă cu colegii de la Administrația Națională de Meteorologie, cu colegii de la Apele Române, cu Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în care am primit ultimele informații legate de situația hidrometeorologică din țară, mai ales în contextul influenței ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile”, a spus ministrul Mediului la sfârșitul ședinței de Guvern desfășurată ieri.
Acesta a precizat că ne așteaptă din nou zile grele. Debitul Dunării va crește din nou la cote istorice, iar precipitațiile care vor fi aduse de ciclonul Ashely vor înrăutăți și mai mult situația.
„După cum știți, în ultimele zile s-au emis avertizări privind creșterea precipitațiilor și intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu confirmă prognoza anterioară, indicând că, între 30 septembrie și 3 octombrie, vom resimți efectele activității ciclonice, în special în sudul și centrul României, cu posibile efecte și în zona de sud-est a țării. Îndeosebi în Oltenia și în Muntenia estimăm că vom avea precipitații care pot să ajungă și la 100 de litri pe metrul pătrat, fapt care ar putea genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.
În ceea ce privește Dunărea, debitul maxim la intrarea în țară, așa cum am mai spus-o și în trecut, nu va depăși la Baziaș 8.000 de metri cubi pe secundă, estimăm noi, între 7.700 şi 8.000 de metri cubi pe secundă, ca urmare a propagării viiturilor din bazinul superior al Dunării și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele zile… Pe sectorul românesc al Dunării, însă, ca urmare a precipitațiilor însemnate la care m-am referit mai devreme, putem înregistra viituri importante, mai ales în bazinul hidrografic Jiu, în bazinul hidrografic Olt și în bazinul hidrografic Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării. Astfel, debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9.000, poate 9.500 de metri cubi pe secundă. Această creștere nu e una care ar trebui să ne alarmeze la acest moment. Asta înseamnă o creștere cu încă 50 de centimetri față de prognoza inițială, însă lucrul pe care îl monitorizăm cu atenție este legat de riscul crescut de inundații pe râurile mici din cele trei bazine hidrografice pe care le-am menționat mai devreme, unde, cel mai probabil, vom avea avertizări de cod portocaliu sau chiar de cod roșu, în funcție de intensitatea precipitațiilor”, a declarat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului spune că s-au luat măsuri pentru prevenirea unor noi dezastre.
Astfel, Administrația Națională Apele Române a pregătit echipele și materialele necesare pentru intervenția în bazinele ce urmează a fi afectate și au fost mobilizate resurse pentru a interveni prompt, mai ales în zonele vulnerabile.
În plus a fost dispusă închiderea cu panouri a breșei de pe digul râului Olt, pe malul drept, în amonte de localitatea Islaz.
Autoritățile se pregătesc pentru ce este mai rău și continuă lucrările de consolidare cu saci de 1-2 tone, așa-numiții “big bags”, la eroziunile digurilor din localitățile Ciocănești, Borcea, precum și în zona Stelnica-Bordușani, pentru a preveni eventuale pagube.
Urmează ca vineri să se decidă la nivelul ministerului Mediului, dar împreună cu autoritățile locale și naționale, dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele posibil a fi afectate, în urma ultimelor estimări venite de la specialiștii ANM.