Veste foarte bună venită de la Guvern pentru toți angajații din România! În mărinimia domniilor lor, membrii cabinetului Ciolacu s-au gândit ca în prag de alegeri să crească valoarea tichetelor de masă. Și cu mână de popă ministrul Finanțelor a anunțat vestea cea mare: valoarea maximă a tichetelor de masă va crește începând de marți, 1 octombrie, cu imensa sumă de patru bani.
Bătaie de joc la adresa celor care beneficiază de acordarea de tichete de masă. Și nu sunt puțini. Angajații din supermarketuri, de exemplu, în mare majoritate sunt plătiți cu salariul minim pe economie, dar beneficiază de astfel de tichete, ce pot fi considerate compensatorii și pe care le lasă tot la locul de muncă, în ideea în care cumpără produse la preț preferențial.
An electoral, inflație, ce s-o fi gândit ministrul Finanțelor? Măi, să mărim totuși și valoarea tichetelor de masă, deoarece sunt milioane de angajați care se vor bucura de o astfel de măsură.
Doar că mai bine nu o făcea. Cum să stabilești prin Ordin al Ministerului Finanțelor, numărul 4.679/2024, ca această creștere să fie de patru bani? Domnule ministru Boloș, ce puteți cumpăra cu patru bani? Cu siguranță nu bunăvoința electoratului muncitor.
Ce se spune, mai exact, în respectivul OMF?
„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei”, se precizează în respectivul act, publicat pe 24 septembrie în Monitorul Oficial.
Ultima majorare a acestor valori a avut loc la 1 ianuarie 2024, atunci când angajatorilor li s-a dat voie să acorde bonuri de masă cu o valoare maximă de 40 de lei, față de 35 de lei cât era „maximalul” din 2023.
Bonus de la domnul actual ministru: bonificația de patru bani va rămâne valabilă și în primele două luni ale anului viitor.
Oricât sub această sumă, nimic peste. În mod cert decizia lui Boloș îi are în vedere, în primul rând, pe angajații de la stat.
Important de precizat: tichetele de masă au fost suprataxate din prima zi a acestui an. Patronii care acordă angajaţilor aceste bonuri plătesc 10%, contribuţia la sănătate, dar sunt scutiți de 25% plata către CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă (2,25%).
Tichtele de masă pot fi folosite exclusiv pentru plata unor mese sau pentru achiziţionarea unor alimente, iar indexarea ar fi trebuit să țină cont de inflație. Creșterea prețurilor la produsele de bază o simțim cu toții, numai cei de la Guvern nu.