Cel puțin unul din doi români își păstrează vechiul telefon după ce își achiziționează un altul, nou. Potrivit datelor companiei ECOTIC, implicată în cadrul programului european de monitorizare și colectare a deșeurilor electrice de mici dimensiuni, 50% dintre cei care-și cumpără un alt telefon îi conferă celui vechi statutul de rezervă, în timp ce 29% dintre aceștia invocă ca motiv pentru păstrarea acestuia lipsa punctelor de colectare.
Pe de altă parte, se crede că 21% din persoane își înlocuiesc telefonul mobil chiar dacă este perfect funcțional, dintre aceștia 50% îl păstrează pe cel vechi și doar 27% îl dau spre reutilizare.
În cazul laptopurilor, opțiunile românilor sunt similare, 48% din români păstrându-l pe cel vechi, în cazul de față cel mai invocat motiv fiind păstrare datelor de pe acestea, urmat de depozitarea ca rezervă pentru o viitoare utilizare.
De asemenea, 25% invocă lipsa punctelor de debarasare ușor accesibile. În cazul laptopurilor procentul celor care aleg drept opțiune predarea pentru reutilizare este 29%.
Obiceiul de a păstra electronicele mici pe care nu le mai folosesc în casă este confirmat printre români și în cazul bateriilor uzate. Doar 16% cunosc clar și concret opțiunile de debarasare de bateriile uzate și 10% în cazul deșeurilor de echipamente electrice. Opțiunea de predare a electronicelor mici la magazinele de profil de mici dimensiuni nu este cunoscută de 60% din populație și de 46% în cazul celor de mari dimensiuni. În același timp, 64% dintre respondenții sondajului realizat de cei de la ECOTIC declară că le-ar fi facil să acceseze aceste soluții de predare.
11% din respondenți au recunoscut că nu se debarasează corect de bateriile portabile uzate, iar ponderea cea mai mare este la cei de până în 30 de ani, principalul motiv invocat de 41% dintre aceștia este lipsa punctelor de colectare/recipiente ușor accesibile, urmat de lipsa de informații în acest sens pentru 27% dintre aceștia.
Doar 20% au răspuns că știu că în localitatea lor primăria și salubritatea se ocupă de colectarea echipamentelor electronice mici și 46% au încredere că acestea vor fi reciclate corespunzător.
Se estimează că echipamentele electrice mici, cum ar fi camerele video, jucăriile, cuptoarele cu microunde și țigările electronice sunt categoria de deșeuri electronice cu cea mai mare pondere din totalul deșeurilor electronice din lume, reprezentând 20 de miliarde de kg în 2022, aproape o treime din total.
În 2022, potrivit celor mai recente aprecieri, 14 miliarde de kilograme de deșeuri electronice au fost aruncate necorespunzător, la groapa de gunoi, alături de alte deșeuri menajere, mai ales în țările cu venituri mari și medii. De cele mai multe ori, deșeurile electrice de mici dimensiuni, cum ar fi becuri și neoanele sau alte echipamentele IT, ajung să fie debarasate împreună cu deșeurile menajere.