7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Rotativa, negociată în coaliția de guvernare. PSD și PNL se feresc deocamdată...

Rotativa, negociată în coaliția de guvernare. PSD și PNL se feresc deocamdată să anunțe funcțiile vizate

Ascensiunea AUR în sondaje pare a-i determina pe social-democrați și pe liberali să meargă înainte cu rotativa, așa după cum a fost aceasta „desenată” de președintele Iohannis. Soluția de avarie găsită de liderii celor două partide pare a fi comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, ceea ce ar dezavantaja partidul condus de George Simion și ar menține PNL pe „linia de plutire”, adică să reușeasacă să aibă în continuare o majoritate parlamentară, alături de PSD.

Înainte de 1990 i se spunea „rotirea cadrelor”. Acum i se spune mai simplu, rotativă.

Tandemul „Ciu-Cio” pare a rămâne la butoane și după alegerile generale din acest an. Chiar dacă nu au anunțat oficial continuarea „mariajului” politic, PNL și PSD vor merge la braț în alegeri, speriați de ascensiunea AUR și a partidului înființat și condus de Diana Șoșoacă. Deja pare neimportant cine va merge la Cotroceni și cine va ocupa fotoliul de prim-ministru, atâta timp cât coaliția va funcționa în continuare.

„Eu nu pot să mă duc în faţa Partidului Naţional Liberal şi să le solicit să se mobilizeze, să-i îndemn la tot ceea ce înseamnă competiţia electorală pentru acest an şi să stau deoparte şi să privesc sau doar să coordonez ceea ce se întâmplă în partid. (..) Nu şi-a anunţat nimeni candidatura, nu este momentul pentru o astfel de candidatură. Am menționat și susțin că în acest moment prioritatea noastră este să continuăm să asigurăm stabilitatea guvernării, să continuăm să ne preocupăm de toate aceste probleme care, iată, sunt cât se poate de evidente și sunt provocări de zi cu zi la nivelul guvernării”, a declarat Nicolae Ciucă, la Antena 3 CNN

În aceeași idee, a susținerii unor liste comune, nici social-democrații nu au anunțat vreun candidat pentru funcția de primar general al Capitalei. S-a trezit însă Gabriela Firea să anunțe de una singură că se oferă să candideze contra lui Nicușor Dan, deși conducerea PSD nu a stabilit o listă de candidați pentru marile orașe.

„Nu am luat această decizie și nu s-a luat niciunde. Am fost la parte din ședințele de azi, au fost opt ședințe pe regiuni, iar la cele la care am fost nu s-a discutat de candidatură, de candidați, spre exemplu la Suceava sau Iași, unde nu avem reprezentanți PSD în funcții. Spre exemplu, la Brăila, unde avem candidat, dacă dorește, va rămâne.

Din păcate la București nu avem, unde am pierdut pe mâna noastră în 2020 (…) Noi nu am realizat numărătoarea paralelă a voturilor în 2020 și a fost un mare minus și mă miră și acum că nu am făcut acest lucru. Nu am cunoștință de alt candidat să fi declarat, să fi spus că își dorește să fie primar general…Eu cred că atunci când va veni ședința PSD în care se vor decide candidați la București și în sectoare și în toată țara vom decide și la București. Nu poate să meargă București înainte”, a declarat prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, la Digi 24.

Gabriela Firea îi forțează mâna lui Marcel Ciolacu pentru a o susține din nou să candideze la Primăria Capitalei.

Greu de crezut că liberalii vor accepta să o suțină pe Gabriela Firea ca și candidat comun împotriva lui Nicușor Dan, pe care l-au promovat în urmă cu patru ani alături de USR și PMP.

Este și motivul unor ședințe care ar trebui să ducă la adoptarea unor decizii ferme, legate atât de comasarea alegerilor, dar și la participarea pe liste comune a celor de la PSD și PNL, spre binele țării, desigur.

Și în tot acest context bate la ochi atacul informatic prin care serverele Camerei Deputaților au fost „sparte” marți, 30 ianuarie, de hackeri rămași deocamdată neidentificați. Și bate la ochi deoarece au fost expuse date cu caracter personal ale politicienilor pentru care s-a solicitat o răscumpărare modică, deci nu se justifică interesul material al hackerilor. Până și cartea de identitate a premierului a fost postată pe dark-web, iar numeroși parlamentari se văd acum nevoiți să își preschimbe actele de identitate. O „atenționare” clară, prin care se spune „suntem cu ochii pe voi”.

Deja la SRI și la SIE este deranj maxim, în timp ce Serviciul de Telecomunicații Speciale s-a „debarasat” elegant de problemă, pasând altora responsabilitatea.

Trăgând linie, se poate spune că PSD și PNL sunt deja în întârziere și nu mai pot amâna luarea unor decizii. Rotativa atât de dragă celor aflați la putere este condamnată să meargă înainte.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments