România nu e încă capabilă să doboare dronele rusești ce-i tranzitează ilegal teritoriul, dar nici nu știe să comunice despre situația acestora atunci când se înregistrează asemenea incidente.
E exact ceea ce s-a întâmplat și în zilele de 28 și 29 martie, când o dronă rusească s-a prăbușit în Insula Mare a Brăilei, la circa opt kilometri de municipiul Brăila.
„Acum câteva minute am vorbit cu domnul ministru al Apărării. De aseară s-a închis perimetrul. Se desfășoară o anchetă. Nu este prima, mi-aș dori să fie ultima, n-a pus viața în pericol nimănui”, a declarat vineri, 29 martie, premierul Marcel Ciolacu despre incident.
Presa a dorit să afle mai multe amănunte despre cele întâmplate, chiar dacă premierul se afla la Timișoara, la inaugurarea unui nou terminal al Aeroportului din Timișoara.
Însă același premier a tratat chestiunea cu banalitatea unei situații normale, precizând că din informațiile primite, dimensiunea craterului descoperit la fața locului nu ar indica că drona ar fi purtat cu ea și explozibil.
Forțele militare trimise la fața locului au descoperit resturi de aparatură militară cu înscrisuri chirilice pe ele.
Aceasta e a cincea dronă găsită pe teritoriul României în ultimele opt sau nouă luni.
Reacția palidă a țării noastre în această chestiune era „taxată” recent de către ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, care în luna februarie 2024 susținea că „autoritățile române nu i-au prezentat nicio dovadă concludentă”.