18.3 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternS-a repornit aplicația programului Casa Verde Fotovoltaice! 90.000 de gospodării își vor...

S-a repornit aplicația programului Casa Verde Fotovoltaice! 90.000 de gospodării își vor asigura energia electrică prin producție proprie

După patru luni de „pauză”, datorată unor procese pornite în instanță de o firmă nemulțumită de criteriile de selecție anunțate de Administrația Fondului pentru Mediu, începând de marți, 23 ianuarie, aplicația programului Casa Verde Fotovoltaice se reia cu și mai mare energie. În sesiunea trecută, românii au speriat autoritățile, reușind să „verse” în sistemul național de transport a energiei electrice mai mult curent decât suportă instalațiile.

Instalarea de panouri fotovoltaice îi transformă pe români din consumatori, în producători de energie electrică.

Astfel, odată cu deblocarea aplicației, solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului, în septembrie 2023, au acum la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„În acest termen, instalatorii selectați au obligația efectuării analizei documentelor încărcate de solicitant precum și aprobarea solicitanţilor eligibili, în condițiile și termenele stabilite prin Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1063/2023”, informează reprezentanții Ministerului Mediului.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, mândru de faptul că a deblocat programul Casa Verde Fotovoltaice.

„Mă bucur să îi anunț pe toți beneficiarii înscriși în ediția de anul trecut a programului Casa Verde Fotovoltaice, că aplicația se va debloca începând de mâine (marți, 23 ianuarie, nota red.), ora 10:00.

Din acel moment, toți solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM.

Asta înseamnă că, în cel mai scurt timp, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric, producând, în același timp, energie curată, fără emisii și poluare. 

Dacă adăugăm cei aproximativ 100.000 de potențiali beneficiari din ediția din 2024 a programului, când avem un buget record de 2 miliarde lei, dar și alte programe de finanțare de la nivelul Guvernului, putem spune că, într-adevăr, 2024 va fi anul prosumatorilor în România”, este mesajul postat pe facebook de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Reamintim că programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanței, în luna septembrie 2023, ca urmare a demersului juridic al unei societăți care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor.

La inițiativa ministrului Mircea Fechet s-a organizat în luna noiembrie 2023, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părți, în cadrul căreia societatea respectivă și-a asumat să renunțe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor. Ulterior, odată cu deschiderea unei noi sesiuni, societatea în cauză a transmis către ÎCCJ și respectiv Curtea de Apel Oradea cererile de renunțare la procesul intentat AFM, astfel încât a fost posibilă reluarea programului.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments