3.1 C
București
luni, 2 decembrie, 2024
spot_img
EDITORIALŞase milioane de motive minus treizeci şi două de mii

Şase milioane de motive minus treizeci şi două de mii

„Să fiu sincer, Germania are şase milioane de motive pentru care noi trebuie să sprijinim un stat evreiesc. Punct”. Declaraţia îi aparţine  lui  Falko Drossmann, parlamentar social-democrat, membru al Comitetului  pentru Drepturile Omului și al Comitetului de Apărare din Bundestag, şi se referă, vibrant, la Holocaust.

Cuvintele lui Drossmann exprimă metaforic atitudinea pe care Germania o respectă scrupulos de la înfiinţarea statului Israel. Un recent raport al Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), cu sediul în Stockholm, evidenţiază că 30 la sută dintre achiziţiile de armanent ale Israelului provin din Germania (69 la sută sunt americane). 

Alături de Statele Unite, Germania este cel mai loial aliat al Israelului, în termeni militari, dar şi diplomatici.

După 7 octombrie, războiul din Gaza a demonstrat o dată în plus soliditatea relaţiilor dintre cele două state. În ianuarie, Guvernul de la Berlin a respins în termeni categorici – „ferm şi explicit” – acuzaţia de genocid, formulată de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie ca fiind „lipsită de fundament”. Mai mult, a anunţat că se constituie parte indirectă în acel proces, iar purtătorul de cuvânt al Bundeskabinett a adus ca argument chiar „istoria Germaniei şi a crimei împotriva umanităţii reprezentate de Holocaust”. Guvernul de la Berlin s-a numărat printre sponsorii importanţi ai UNRWA (Agenţia ONU pentru refugiaţi), care au îngheţat fondurile, când 12 dintre angajaţii Agenţiei au fost suspectaţi de participare la atacul odios al Hamas din 7 octombrie.

Adevărat imperativ moral, sprijinul acordat securităţii Israelului este, pentru Germania, „raţiune de stat” (sintagma aparţine Angelei Merkel) – a reiterat cancelarul Olaf Scholz în recenta sa vizită la Ierusalim.

Asemenea omologului său american Antony Blinken, şefa diplomaţiei germane, doamna Annalena Baerbock a făcut, de la începutul războiului din Gaza, şapte turnee în regiune, nuanţându-şi treptat poziţia, pe măsură ce numărul victimelor civile din Fâşie creştea. În timp ce mulţi politicieni israelieni de extremă dreapta, unii membri ai Guvernului, au tot declarat că în Gaza nu există nevinovaţi, ministrul Baerbock a remarcat, cu prilejul turneului din ianuarie: „Suferința atâtor palestinieni nevinovați nu poate continua în felul acesta”. În acord cu această apreciere, Berlinul a înmulţit numărul ajutoarelor umanitare, a insistat să se permită intrarea lor în Fâşia Gaza, a încurajat negocierile de încetare a focului, s-a exprimat clar în favoarea soluţiei post-belice a două state.

„Pentru Germania”, a reiterat ministrul de Externe, săptămâna trecută în Bundestag, „securitatea Israelului este non-negociabilă”. Pe de altă parte, a ţinut să sublinieze: „O spun, aici și peste tot, pentru că standardul nostru este clar. Standardul nostru este legea. Standardul care ne ghidează este umanitatea. Și această umanitate este indivizibilă. Israelul are, ca orice țară din lume, dreptul de a se apăra împotriva acestei terori distructive – împotriva unei terori care se ascunde foarte deliberat şi  sistematic în spatele civililor. În mod deliberat, pentru a exploata civili, palestinieni, cu scopul de a distruge Israelul (…). Din acest motiv, ne asumăm responsabilitatea pentru securitatea Israelului și a poporului său. Și în același timp – iar acesta este un <și>, nu un <dar> – suntem în acord cu dreptul internațional umanitar. Este o lecție învăţată din istoria noastră și a crimelor teribile comise de SS și Wehrmacht. Din acest motiv, ca și Cancelarul Federal în vizitele sale, spun guvernului israelian în toate vizitele mele că modul în care Armata israeliană, guvernul israelian se apără, face diferența. Pentru că apărarea trebuie exercitată respectând prevederile dreptului internațional umanitar. Şi noi suntem profund preocupaţi de modul în care pot fi protejaţi civilii în timpul unei potențiale ofensive în Rafah. Știind că Hamas se ascunde în spatele acelor civili. Pentru că este și responsabilitatea noastră. Cei 1,5 milioane de oameni de acolo nu pot dispărea pur și simplu în văzduh”.

La peste 32.000 de victime civile în Gaza, îngrijorarea este justificată şi responsabilitatea – salutară.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE