20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
DiverseȘcoala italiană de fotbal domină Europa după sezonul 2023-2024!

Școala italiană de fotbal domină Europa după sezonul 2023-2024!

Nici în cele mai frumoase vise, italienii nu visau ca în acest sezon european să domine prin prezența celor de pe băncile tehnice toate cele trei finale europene, Champions League,  Europa League și Conference League!

În fapt, în acest sezon european, atât echipele, cât și antrenorii italieni și-au pus amprenta pe jocul tacticizat pur italian!

Seria victoriilor tehnicienilor din „Cizmă” le-a deschis în Europa League Gian Piero Gasperini, cel care a reușit cu Atalanta ceea ce nu a reușit nicio formație din Europa și din Bundesliga. Și anume să doboare „zidul” construit de Xabi Alonso la Leverkusen! Și asta într-o finală în care „farmaciștii” nu au contact aproape deloc.

În finala Europa League disputată la Dublin, Gasperini i-a dat o lecție mai tânărului Xavi Alonso. 3-0 într-o finală Europa League în care Leverkusen nu a arătat deloc a echipa invincibilă construită de Alonso!

După 3-0 cu Liverpool și Marseille în sferturi respectiv semifinale, Atalanta a reușit același scor și în marea finală și a reușit astfel să câștige primul trofeu european din istorie!

Gasperini si-a demonstrat măiestria atât în fața lui Klopp, cât și în fața lui Xabi Alonso cu un fotbal perfect tacticizat!

Dar cine este Gian Piero Gasperini?

Gian Piero Gasperini, un antrenor fericit la finele sezonului european al echipei sale de club

Născut pe 26 Ianuarie 1958 în Grugliasco, o comună din nordul Italiei, Gasperini a jucat pentru echipe precum Juventus, Palermo, Salernitana și Reggiana. Retras în 1993, Gasperini și-a început cariera de antrenor în 1994 la Juventus!

A continuat apoi la Crotone, Genoa, Palermo și o perioadă scurtă la Inter Milano, pentru ca în 2016 să semneze cu Atalanta Bergamo!

Aici, Gasperini a schimbat zeci de jucători pentru a aduna roadele după 8 ani! Dar o dată sosite, totul s-a concretizat prin primul trofeu european din istorie pentru formația din Bergamo!

Al doilea antrenor italian care a jucat o finală europeană în acest sezon a fost antrenorul Fiorentinei, Vincenzo Italiano.

Venit de la Spezia, după ce în sezonul 2019-2020 a dus-o pentru prima dată în istorie în Serie A, Italiano a semnat cu Fiorentina în 2021. Rezultatele nu au întârziat să apară.

După o lungă pauză, a reușit să readucă echipa în cupele europene în sezonul 2022-2023.

Atunci, Fiorentina a ajuns în finală Conference League, însă a pierdut-o în fața lui West Ham cu 2-1.

Tot în 2023, Fiorentina a jucat și finala Cupei Italiei, pierdută în fața lui Inter Milano cu 2-1!

Vincenzo Italiano va trebui să se scuture curând de ghinionul care l-a urmărit în ultimii doi ani

Fanii viola au așteptat revanșa în finala Conference League de la Atena, împotriva grecilor de la Olympiakos, Fiorentina a încercat să câștige primul trofeu european după mai bine de șase decenii, după ce in 1961 au câștigat Cupa UEFA. Acesta a rămas primul și singurul trofeu european al florentinilor, fiindcă italienii au primit gol în minutul 117 și trofeul a rămas la Atena.

Cel mai celebru antrenor italian rămâne însă Carlo Ancelotti!

Carlo Ancelotti, cel care a câștigat trofeul Ligii Campionilor sau al Champions League și ca jucător și ca antrenor

Italianul care și-a condus echipa în șase finale de Champions League, câte trei cu Real Madrid, respectiv AC Milan, a câștigat cinci dintre acestea. Ultima victorie a venit în seara zilei de 1 Iunie, la Londra, pe „Wembley”, Real Madrid învingând-o pe Borussia Dortmund cu 2-0.

Don Carlo rămâne așadar cu o singura finală pierdută, cea cu Liverpool de la Istanbul, în 2005, considerată de mulți analiști și fani ai fotbalului ca fiind cea mai frumoasă din toate timpurile!

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments