Decizia de ieri, 29 mai, a CCR, prin care declarațiile de avere vor fi vizibile doar pentru cei de la ANI a produs reacții negative în lanț. În marea lor majoritate politicienii au spus că vor continua să își publice declarațiile de avere pe site-urile instituțiilor unde activează, în timp ce societatea civilă, prin vocea unor ONG-uri anunță chiar acțiuni de protest.
De ce a discutat CCR tocmai acum o sesizare ce a zăcut cinci ani în sertare, este întrebarea pe care și-o pun atât jurnaliștii, cât și mulți dintre politicieni.
Poate pentru faptul că până la 15 iunie ar trebui depuse noile declarații de avere pe anul în curs, poate pentru faptul că trei judecători ai CCR se lasă la vatră și nu este momentul să vedem diferențele dintre declarațiile de avere din urmă cu nouă ani și cele din prezent, sau poate că pur și simplu s-a dorit acest scandal.

Cert este că în consens cu reacția societății civile, majoritatea politicienilor au ales să declare și pe mai departe, transparent, ce averi au dobândit pe timpul exercitării anumitor funcții.
„Sunt pentru transparență!
Eu îmi voi publica- în continuare- declarațiile de avere şi de interese! Românii vor fi informați inclusiv de veniturile soției”, a scris pe facebook președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu.
„În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European responsabil de transparență și lupta împotriva corupției consider că decizia Curții Constituționale privind declarațiile de avere și de interese este regretabilă. Accesul cetățenilor și a presei la informații este esențial pentru încrederea în democrație. Parlamentul României trebuie să analizeze rapid motivația Curții Constituționale și să acționeze cu celeritate pentru a asigura toate principiile de transparență și integritate”, este reacția vicepreședintelui Parlamentului European, Victor Negrescu.

După adoptarea deciziei de ieri a CCR, președintele PNL, Ilie Bolojan a declarat că trebuie aduse modificări acestei hotărâri.
„Nu am comentat, în general, deciziile Curții Constituționale sau ale instanțelor. Chiar dacă, la nivel european, nu există o procedură unitară privind transparența declarațiilor de avere, experiența acumulată în România în acești ani arată că transparența publicării acestor declarații, atunci când deții o funcție publică, a fost un câștig.
Asigurarea transparenței este un element esențial pentru recâștigarea încrederii în instituții. În plus, există numeroase zone din instituțiile publice în care lucrurile au scăpat de sub control – de la cumulul de câștiguri, până la indemnizații care nu se justifică – iar transparența declarației acționează ca un fel de frână pentru a nu se sări calul. Vedem din păcate ce se întâmplă în unele companii de stat, unde câștigurile ,,au fost secretizate”.
În orice sistem, transparența este un instrument administrativ eficient care limitează corupția.
După publicarea motivării deciziei Curții Constituționale, este necesar ca situația să fie analizată pentru a vedea în ce măsură se pot face modificările necesare pentru a asigura în continuare transparența și accesul public la informații relevante. Voi susține acest lucru”, a postat astăzi pe pagina proprie de socializare președintele PNL.
Poate cea mai dură reacție vine de la președintele interimar al USR, Dominic Fritz.
„ Mulți sunt revoltați pe decizia CCR de astăzi. Curtea Constituțională a decis că demnitarii și funcționarii publici nu mai sunt obligați să facă publice declarațiile de avere și că nu mai trebuie să declare deloc averile soților/soțiilor sau copiilor.
Decizia este finală. Dar lupta anti-corupție nu s-a terminat. Acum ne focusăm energia pe ce avem de făcut: USR propune să revizuim rapid legislația astfel încât acest instrument vital al luptei anticorupție, transparența averilor demnitarilor, să nu fie pierdut.
Dar adevărul este că declarațiile de avere și de interes prea au devenit un pistol cu apă în lupta anti-corupție. Din păcate, ani de zile, Agenția Națională de Integritate (dar și ANAF) a aplicat legea partinic sau a închis ochii. E momentul să-i deschidă. Știm toți anchetele de presă despre averi colosale care nu se regăseau în declarații de avere.
Reforma ANI și ANAF acum! Să ne asigurăm că au instrumentele să-și facă treaba. Să se folosească de tehnologie pentru a verifica automatizat și corect averile demnitarilor. Trebuie conduse de oameni cinstiți.
Și, da, rescriem legea ca să obținem transparență cu standardele de constituționalitate impuse de CCR azi, după ce vom analiza motivarea.
Înainte să discutăm creșterea taxelor, lupta anticorupție trebuie să devină o prioritate a noului guvern. Pe 18 mai, peste 6 milioane de români au votat pentru schimbare, pentru o clasă politică care să nu se mai ascundă de propriii votanți.
USR va continua să lupte pentru transparență și reforme”, a notat Dominic Fritz pe pagina de facebook a USR.
Legat de același subiect, al deciziei de secretizare a declarațiilor de avere, președintele AUR, George Simion a postat un mesaj politic cu iz revanșard.

Reamintim că pe timpul campaniei electorale președintele Nicușor Dan a declarat în mai multe rânduri că trebuie făcută o reformă în justiție, inclusiv la Curtea Constituțională.
„Este nevoie să reflectăm asupra legii de organizare și funcționare a Curții Constituționale“, a spus Nicușor Dan atunci când a depus jurământul de președinte în fața parlamentarilor.
Președintele și-ar dori depolitizarea CCR și profesionalizarea celor care adoptă decizii extrem de importante pentru țară, ce nu pot fi contestate apoi de nicio altă instituție, însă reforma instituției numită CCR pare imposibilă în actualul context, judecătorii fiind numiți pe criterii politice.