Noul sezon estival se anunță provocator, deopotrivă pentru antreprenori, dar și pentru turiști. Și asta în ciuda majorării prețurilor, inflația fiind principalul „dușman” al acestei perioade economice cu multe necunoscute.
Pe de altă parte, liderii Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) au cerut joi, 29 mai, la Constanța, cu ocazia unei conferințe de presă, viitorilor guvernanți să-și relaxeze atitudinea față de voucherele de vacanță, privite de către fostul cabinet Marcel Ciolacu doar ca niște „cheltuieli”.
„Am așteptări, fiindcă dacă guvernul anterior a privit voucherele de vacanță ca pe o cheltuială, strict contabilă, n-a înțeles deloc demersul investițional al acestui program care, în opinia sa, nu întoarce banii în economie, deși implică plata TVA și investițiile în destinația turistică, ca să nu mai amintim despre consum și alimentație. Fără toate astea se vede și se va vedea din păcate în scăderea ce va veni. Am încrederea că noul guvern va face distincție între cheltuială, bani care pleacă, dar nu se întorc, și investiții. Aici e marea problemă pe care n-am sesizat-o cu guvernul trecut! Dacă am aplica aceeași gândire și în alte domenii n-am mai face niciun kilometru de autostradă, fiindcă banii se vor întoarce în 20 sau chiar 30 de ani”, a declarat Adrian Voican, vicepreședinte al ANAT cu prilejul amintit.
Potrivit celor mai recente date ale Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), litoralul românesc număra la finele lunii mai 4.369 de unități de cazare, în creștere față de 4.000 înregistrate anul trecut, în 2024.
În opinia celor de la ANAT, acest lucru arată un interes crescut pentru investiții în infrastructura de ospitalitate. Paradoxal, numărul total al locurilor de cazare a scăzut, fiind înregistrate 143.663 de locuri în 67.702 camere, față de 155.927 în 2024.
Specialiștii nu sunt însă îngrijorați și susțin că această tendință indică o tranziție către unități mai mici sau mai exclusiviste.

Per total, litoralul românesc numără în prezent 16 hoteluri de cinci stele și alte 136 de unități hoteliere cotate cu patru stele, ceea ce înseamnă un total remarcabil. Majoritatea unităților sunt cele cotate cu trei stele, 3.398.
Un segment în creștere îl constituie apartamentele și camerele de închiriat, care la nivelul întregului litoral românesc totalizează 3.584 de apartamente, oferind 51.604 locuri de cazare.
Datele celor de la ANAT indică nu mai puțin de 750 de unități de cazare de pe litoral alte peste 250 dotate cu centru de spa, 100 de unități cu stații de reîncărcare electrică pentru mașini. În plus, 135 dintre acestea au încălzire centrală, pe tot timpul anului.
Există și o tendință evidentă, în opinia celor de la ANAT: hotelurile all-inclusive câștigă teren.
În 2025, numărul hotelurilor all-inclusive a crescut la 55, oferind 12.642 de camere, comparativ cu 51 hoteluri în 2024.
Pe de altă parte, avertizează tot cei de la ANAT, prețurile medii pentru o noapte de cazare au crescut cu 10 – 15% față de 2024, ajungând la 500 lei/noapte în 2025, comparativ cu 420 lei/noapte, anul trecut. Creșterea este pusă pe seama inflației și a majorării costurilor operaționale, inclusiv salarii și utilități.
Durata medie a sejurului pe litoral a ajuns la 3,5 nopți, însă în județul Constanța s-a înregistrat o ușoară scădere, durata medie fiind de 3,17 zile în 2024, față de 3,30 zile în 2023. Per total, pentru turiștii români, durata a fost de 3,18 zile, iar pentru cei străini 2,84 zile.